Klotterplank

På denna sida hamnar svar på kommentarer som tydligt avviker från originalinläggets innehåll.

Här kan du också lägga in kommentarer om du inte hittar en annan lämplig plats på denna blogg.

Kommentera gärna, men följ reglerna för denna blogg.

4 kommentarer till Klotterplank

 1. Zoltan skriver:

  Paul,

  Jag flyttar mina svar på dina utvikningar från ursprungliga inläggets ämne till denna sida.

  ”Korståg: ”ortodoxa” kyrkan fanns inte under korstågen”: Det finns inte någon ”ortodox kyrka”, varken då, eller idag. Det finns en mängd olika ortodoxa inriktningar, av vilka 22 ”ortodoxa” traditioner är delar av romersk katolska kyrkan än idag.

  Du påstår sedan att ”ortodoxa kyrkan” var ett av offren för korstågen. Vilken ortodox kyrka syftar du på? Menar du Bulgarisk-ortodoxa kyrkan, Eritreansk-ortodoxa kyrkan, Finska ortodoxa kyrkan, Egyptiska kopter eller vad?

  Ditt svar är ganska lustigt, när du sedan säger att ”de ortodoxa kyrkorna har sina rötter ända tillbaka till kyrkomötet i Nicaea år 325 e.Kr”. Kristenheten har sina rötter tillbaka till Jesus Kristus, med EN biskop i Rom som ledare för kristenheten med rötter till Simon Petrus, som ligger begravd under Peterskyrkan.

  Jag har försökt få dig att själv ta reda på hur korstågen organiserades och leddes. Men istället vill du upprätthålla den historiebeskrivning som var gällande under 1800-talet, utan hänsyn till modern historieforskning.

  Berätta gärna om varför fjärde korståget skövlade Konstantinopel, istället för att insinuera att detta var det korstågets egentliga avsikt. Vad hände i Konstantinopel?

  Slaget vid Mohács 1526 ger en bild av hur också korstågen bedrevs – det var en svagt sammanhållen röra utan överordnad befälsordning, där enskilda feodalherrar i princip gjorde som de behagade. Katolska kyrkan hade ingen kontroll över dessa stridstuppars förehavanden.

  I övrigt är dina stickspår till Hagia Sofia, etc helt ointressanta för sammanhanget. Som vikingaklottret i övre galleriet.

  Kolonialism: Sedan flyttar du återigen fokus genom att sväva bort från döda despoter till geografi – hur ska du ha det egentligen?

  Psykisk ohälsa: New Age är passé, om du inte märkt det. Idag handlar det om ”wellness” och ett otal varianter av ”yoga”.

  Att andligheten skulle ha ökat i Sverige håller knappast de mest rabiata ateisterna med om – deras mantra är att Sverige är ”världens mest sekulariserade nation”. Undersökningar visar på det du säger, att majoriteten av landets befolkning har en andlig tro – oklart dock vilken, eftersom människor själva inte riktigt vet vad de tror. Mona Sahlin brukar kunna sätta ord på detta snömos.

  Den du diskuterar med är någon vars forna hemland hamnade i Osmanska riket, styckats genom artificiella gränser och någon som varje dag har en levande relation med Europas historia genom sin familjs historia och sin och sina landsmäns många olika religiösa traditioner.

 2. Paul skriver:

  ”Det finns inte någon ”ortodox kyrka”, varken då, eller idag” — sorry, men jag har faktiskt varit inne i ortodoxa kyrkobyggnader och sett dem med egna ögon. Vilka byggde dessa om ortodoxa kyrkor (som organisationer, inte byggnader) inte finns?

  ”Du påstår sedan att ”ortodoxa kyrkan” var ett av offren för korstågen. Vilken ortodox kyrka syftar du på? Menar du Bulgarisk-ortodoxa kyrkan, Eritreansk-ortodoxa kyrkan, Finska ortodoxa kyrkan, Egyptiska kopter eller vad?” — ja just det, den finska ortodoxa kyrkan måste det ha varit! Har du några fler realistiska alternativ att föreslå? Ett litet tips: det *kanske* var den ortodoxa kyrka som höll till i Konstantinopel kring år 1000 ….

  ”Kristenheten har sina rötter tillbaka till Jesus Kristus” — visst, men en kristen kyrna är något mer organiserat än bara en kristenhet. Och det dröjde tills kristendomen blev accepterad som statsreligion i romarriket på 300-talet nån gång, innan dess var dom knappast kapabla att bygga katedraler som ens påminde om Peterskyrkan i storslagenhet. Och det där med en påve förresten, har du glömt hur det var i Avignon på 13/1400-talen? Då fanns där en konkurrerande påve och de två påvarna bannlyste varandra och höll på. Några år fanns t.o.m. tre påvar. Påven i Rom segrade i den maktkampen. Men även före påvedömets tid i Avignon fanns motpåvar, och jag ser till min förvåning att det idag finns inte mindre än fem (!) motpåvar: Petrus II, Michael I, Johannes XX, Gregorius XIX och Gregorius XVIII.

  ”Berätta gärna om varför fjärde korståget skövlade Konstantinopel, istället för att insinuera att detta var det korstågets egentliga avsikt. Vad hände i Konstantinopel?” — även om det inte var den ursprungliga avsikten så blev det konsekvensen. Vad som hände där? Staden plundrades och Bysans hämtade sig aldrig riktigt efter detta. Naturligtvis var det maktkamper som låg bakom detta.

  ”Psykisk ohälsa: New Age är passé, om du inte märkt det. Idag handlar det om ”wellness” och ett otal varianter av ”yoga”.” — jaså? I så fall, varför hålls såna här mässor: http://www.harmoniexpo.com ????

  ”Att andligheten skulle ha ökat i Sverige håller knappast de mest rabiata ateisterna med om – deras mantra är att Sverige är ”världens mest sekulariserade nation”.” — och dom har antagligen rätt. Sekularisering innebär inte nödvändigtvis att andlighet upphör, utan bara att religionen försvinner från det offentliga livet – vad folk sedan gör i sina privatliv är deras ensak. För några år sedan blev nationaldagen den 6 juni även en helgdag, istället togs annandag pingst bort som helgdag och därmed blev pingsthelgen som vilken helg som helst utom för de allvarligt troende – detta är ett färskt exempel på den ökade sekulariseringen i Sverige.

 3. Johannes Forsblom skriver:

  Hej Zoltan.

  Jag ser att min blogg ”Kompassen” finns i din bloggroll. Men jag måste meddela att jag har flyttat mitt bloggande till WordPress och bytt namn på bloggen som nu heter Novitas Catholicus (katolska nyheter): http://novitascatholicus.wordpress.com/ Välkomen!

  Hälsningar

  Johannes

  • Zoltan skriver:

   @Johannes,

   Jg har nu uppdaterat länk/namn.

   Välkommen till WordPress och hoppas du ger oss många tankeväckande inlägg!

Vad tänker du på? Dela med dig!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s