En Gud som ger handfasta exempel

Det var strax före påskhögtiden och Jesus visste att hans stund hade kommit, då han skulle lämna världen och gå till Fadern. Han hade älskat sina egna som levde här i världen, och han älskade dem intill slutet.

De hade samlats till måltid, och djävulen hade redan ingett Judas, Simon Iskariots son, att förråda Jesus. Jesus visste att Fadern hade lagt allt i hans händer och att han hade utgått från Gud och nu återvände till Gud. Han steg upp från bordet, tog av sig manteln och band en handduk om livet. Sedan hällde han vatten i tvättfatet och började tvätta lärjungarnas fötter och torka dem med handduken som han hade bundit om sig. När han kom till Simon Petrus sade denne till honom: ”Herre, skall du tvätta mina fötter!” Jesus svarade: ”Vad jag gör förstår du inte nu, men senare skall du fatta det.” Petrus sade: ”Aldrig någonsin får du tvätta mina fötter!” Jesus sade till honom: ”Om jag inte tvättar dig har du ingen gemenskap med mig.” Då sade Simon Petrus: ”Herre, tvätta inte bara mina fötter utan också händerna och huvudet.” Men Jesus sade till honom: ”Den som har badat behöver bara få fötterna tvättade, i övrigt är han ren. Och ni är rena, dock inte alla.” Han visste nämligen vem som skulle förråda honom, och därför sade han att de inte alla var rena.

När han hade tvättat deras fötter och tagit på sig manteln och lagt sig till bords igen sade han till dem: ”Förstår ni vad det är jag har gjort med er? Ni kallar mig mästare och herre, och det med rätta, för det är jag. Om nu jag, som är er herre och mästare, har tvättat era fötter, är också ni skyldiga att tvätta varandras fötter. Jag har gett er ett exempel, för att ni skall göra som jag har gjort med er.”

(Joh 13:1-15)

Judas var en av de tolv utvalda. Vad hände och varför tog han sig rätten att förstöra andras liv? Än idag, i detta ”moderna” land går många människor omkring och vill inget hellre än att förinta det de inte förstår. Som Judas tror de säkert att de tänker rätt, gör rätt. Men är det rätt?

Är det inte oftast så att vi förstår en händelseutveckling bäst långt efteråt? Perspektiv.

Men, tänk om det finns något förhållningssätt som kan leda oss genom svåra stunder? Något som inte leder till större skador?

Det finns faktiskt något sådant.

”Jag har gett er ett exempel, för att ni skall göra som jag har gjort med er.”

Vilken väg väljer du: Jesus, eller Judas? Denna världens alltid föränderliga ”ideal”, eller den väg som Kristus  givit oss att vandra på?

Påsken handlar om alla de tydliga tecken Gud själv gett oss – tecken genom en människa för alla människor.

Besök närmaste katolska kyrka denna påsk och se alla dessa tecken själv – se och hör!

Annonser
Det här inlägget postades i Katolsk Tro. Bokmärk permalänken.

Vad tänker du på? Dela med dig!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s