Kom ihåg att du är stoft!

Meménto, homo, quia pulvis es, et in púlverem revertéris
Remember, man, that thou art dust, and unto dust thou shalt return
Kom ihåg människa, att du är stoft och att du åter skall bli till stoft

Nu är vi inne i fasteperioden!

De flesta i Sverige vet inte vad denna period handlar om. Förvirrade liberaler, hysteriska socialister och andra rotlösa stackare försöker däremot årligen spela ”toleranta” genom att istället lära det svenska folket allt om Ramadan.

Fastan handlar inte att svälta sig omtöcknad!

Det är en 40 (46) dagar lång period fram till påsk, för att i lugn och ro fundera över din roll i tillvaron – i denna och andra världar.

Det är en möjlighet att börja avstå från något meningslöst i ditt liv, från något som inte gör dig gott, för att istället börja bygga något som gör dig till en bättre människa. (Visst är det märkligt hur omstörtande denna tanke kan te sig i vår del av världen?)

Vad kan man då avstå från? Kanske kan det vara tobak och alkohol, spel och TV, eller något annat. Detta avståndstagande från meningslösheter kan frigöra t.ex. pengar, eller tid, som kan skänkas till andra som verkligen behöver det – som t.ex. att ge lite tid för dina gamla vänner, eller släktingar.

”Var noga med att inte utföra era fromma gärningar i människornas åsyn, för att de skall lägga märke till er. Annars har ni ingen lön att vänta hos er fader i himlen. När du ger allmosor, låt då inte stöta i basun för dig, som hycklarna gör i synagogorna och på gatorna för att människorna skall prisa dem. Sannerligen, de har redan fått ut sin lön. Nej, när du ger allmosor, låt då inte vänstra handen veta vad den högra gör. Ge din allmosa i det fördolda. Då skall din fader, som ser i det fördolda, belöna dig.

När ni ber skall ni inte göra som hycklarna. De älskar att stå och be i synagogorna och i gathörnen för att människorna skall se dem. Sannerligen, de har redan fått ut sin lön. Nej, när du ber, gå då in i din kammare, stäng dörren och be sedan till din fader som är i det fördolda. Då skall din fader, som ser i det fördolda, belöna dig.

När ni fastar, se då inte dystra ut som hycklarna, som vanställer sitt utseende för att människorna skall se att de fastar. Sannerligen, de har redan fått ut sin lön. Nej, när du fastar, smörj in ditt hår och tvätta ditt ansikte, så att inte människorna ser att du fastar, utan bara din fader i det fördolda. Då skall din fader, som ser i det fördolda, belöna dig.”

(Matt 6:1-6, 16-18)

Annonser
Det här inlägget postades i Katolsk Tro. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Kom ihåg att du är stoft!

 1. Johanna G skriver:

  Fast man brukar väl också säga att fasta och askes handlar om att avstå något av det goda – t.ex. mat (som är livsviktigt) – för det som är ännu godare (relationen med Gud). Enligt principen ”När det viktiga tar tiden från det viktigare, så upphör det viktiga att vara viktigt”.

  • Zoltan skriver:

   @Johanna G,

   Räknas snus? Fast, jag stängde dosan runt nyår för att inte öppna den igen…

   Vill då passa på att önska dig också en välsignad och berikande fastetid.

  • Johanna G skriver:

   @Zoltan:
   Tänkte mer på den ”vanliga” fastan från kött och annan mat (visserligen är kanske inte fikabröd och godis det mest hälsosamma för oss, men ändå), inte snus! Likaså att fasta från nyheter och annan media, som jag anser är goda ting i grund och botten (trots att alla nyheter är långtifrån goda nyheter).

 2. Teija skriver:

  Vill önska dig en välsignad fastetid… denna tid av Nåd….

 3. hglundahl skriver:

  Ang. det bröd man ej fastar från utan till (vanligen, vissa variationer beroende på andlig tröghet som omöjlighet att förlåta fiender):

  http://filolohika.blogspot.com/2012/03/le-nouvel-offertoire-fait-double-emploi.html

Vad tänker du på? Dela med dig!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s