1948-12-10

(Med anledning av dagens datum, följer här en repris från 1a januari 2009)

På olika sätt har jag under det gångna året lyft fram olika aspekter ur tillvaron i vårt land. Jag har främst reagerat på intolerans mot religion, på försök att eliminera människor med en kristen tro att inneha ämbeten, driva skolor och förskolor, eller att offentligt få uttrycka sig.

Allt detta har hänt under året 2008, i Sverige!

För nästan exakt 60 år sedan presenterades en kort text för världen, 30 enkla punkter. Det är en liten text som behöver upprepas överallt i världen, och dess innebörd är allt annat än självklar ens i Sverige.

Därför återger jag några valda delar av texten nedan, som en påminnelse om aspekter i tillvaron som inte alls upplevs som självklara av olika debattörer och organisationer:

DachauPhotos.gif

Artikel 3
Var och en har rätt till liv, frihet och personlig säkerhet.

Artikel 16

3. Familjen är den naturliga och grundläggande enheten i samhället och har rätt till samhällets och statens skydd.

Artikel 18
Var och en har rätt till tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet. Denna rätt innefattar frihet att byta religion och trosuppfattning och att, ensam eller i gemenskap med andra, offentligen eller enskilt, utöva sin religion eller trosuppfattning genom undervisning, andaktsutövning, gudstjänst och religiösa sedvänjor.

Artikel 19
Var och en har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet att utan ingripande hysa åsikter samt söka, ta emot och sprida information och idéer med hjälp av alla uttrycksmedel och oberoende av gränser.

Artikel 26

3. Rätten att välja utbildning för barnen tillkommer i första hand deras föräldrar.

.

Och eftersom intolerans, förakt och hat verkar vara vanliga utgångspunkter för så många individer och organisationer, så kommer du på denna blogg se alltför många inlägg under temat ”civilisationsmognad”, även under det kommande året, tyvärr.

Länk för den nyfikne som vill veta mer om vad färgerna på bilden ovan betyder, från en tid då ateismen och scientismen triumferade.

Tillagt 2009-01-14: Det är trist att ideligen behöva påminna om de grundläggande mänskliga rätttigheterna. Björn Ulvaeus är en av de mest kända personer som inte försonat sig med FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. Läs mer om hans nästan barnsligt naiva religionsskräck i exempelvis denna artikel?

Annonser
Det här inlägget postades i Civilisationsmognad. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till 1948-12-10

 1. Åke skriver:

  ”Läs mer om hans nästan barnsligt naiva religionsskräck”

  När får vi ickekristna ett filter mot öppet publikt obehagliga inlärt homohatiska kristna pingstpredikanter som Åke Green?

  Där teg den frikyrkliga annars så talförda kalsongpetande frikyrkotron och tittade åt ett annat håll- precis som i fallet frikyrkoförsamlingen Knutby. Bara 2 kvinnor blev ju mördade…. i skydd av inlärt bedjeri.. Bibelkusan ”barnflickan” – hon som trodde det var gud som skickade sms? Pratar vi här om en utlevd kristen inteligens som kan hittas på nått annat ställe än i stillastående vattenpölar?

  Som danska popgruppen Aqua sjöng för länge sen ”Life in plastic is fantastic. Speciellt om plasten här skymmer hela det ”utvalda kristna” ansiktet.

 2. Zoltan skriver:

  Åke,

  Och din poäng är? Att kristna alltid ska hålla käft, medan endast ickekristna får breda ut sig, vitt och brett?

 3. Åke skriver:

  Haha.. Kände du dig träffad Zoltan? If so, utmärkt 🙂

 4. Zoltan skriver:

  Åke,

  Så, din poäng är verkligen: håna och skymfa kristna är acceptabelt, och gnäll om behovet av ”filter” ifall ”kalsongpetande frikyrkofolk” vågar ha någon uppfattning som inte passar dig?

  Åke, du bevisar bara min poäng i inlägget, tyvärr.

  Ansträng dig, formulera dig lite tydligare – vad är ditt problem?

Vad tänker du på? Dela med dig!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s