Vart tog människan vägen?

Jag skriver ofta inlägg med etiketten ”civilisationsmognad”. Jag funderar ofta på hur vissa civilisationer blomstrat, medan andra kollapsat.

Hur definieras civilisation? Är det huvudsakligen en gemensam kultur (idéer) och ett gemensamt organiserande av olika resurser?

I vår egen tid ser vi alla tydligt att organiserandet av gemensamma resurser är skrämmande nära kollaps. Flera nationer i Europa är utblottade.

Mitt intresse går oftare till det som styr våra motiv bakom organiserandet. Det som vi kanske kallar för ”kultur”.

Jag upplever att den grunden för vår civilisation är ännu mer skadad än organiserandet av våra resurser (plånboksfrågor), men det är sannerligen inget som diskuteras lika flitigt. Vad är det som skrämt den diskussionen till tystnad?

Jag tror att det som utmärker en civilisation med långsiktig utvecklingskraft är en gemensam vision, en bärande idé som samlar de styrandes beslut i någon riktning för allas bästa (”the common good”) – ett begrepp som också verkar ha försvunnit ur medvetandet.

Två exempel på sammanhållande visioner kan kanske vara det antika Roms sammanfattande ”SPQR” och USAs konstituerande ideal: demokrati, rättigheter, frihet, jämlikhet och möjligheter (det senare är egentligen en konsekvens av frihet, rättighet och jämlikhet).

Men, räcker det med visioner, som Per-Albin Hanssons idé om ”folkhemmet”?

Vad händer när t.ex. begrepp som ”frihet” och ”jämlikhet” kapas av någon liten grupp, som omdefinierar en grundtanke till att betyda något helt annat (så som ofta skett i Sverige)? Vad kan hindra att begrepp perverteras?

Vilka är de tidiga tecknen på att en civilisation börjar stagnera och hur skiljer man mellan det som leder mot kollaps och sådant som utvecklar och förnyar?

Det enklaste kanske är att studera hur människor respekterar och behandlar varandra i vardagen?

När människor inte längre behandlas värdigt, men istället behandlas som värdelösa objekt, eller enbart som kostnader, då vet vi att resan mot sammanbrott pågår.

Där anser jag att vi är idag. Ett sjunkande skepp, ett land drogat av mobbningsunderhållning under fullständig ansvarsfrihet. Där människor gärna vräker över sitt eget personliga ansvar på andra, helst på opersonliga institutioner – fyllda med tjänstemän uppvisande samma flyktbeteende (”inte mitt ansvar”).

Skolan, vården, infrastrukturen är exempel på områden som utsatts för ideologiska experiment av grupper som villigt låter sig kapas av särintressen som t.ex. HBT-maffian, libertarianer och storkapital.

Vart tog människan vägen?

Annonser
Det här inlägget postades i Civilisationsmognad. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Vart tog människan vägen?

 1. tobiasjoh skriver:

  Intressant.
  Ja,det finns en tid för uppbyggande, en tid av förvaltning och sen förljer allt för ofta en tid av förfall.
  Det verkar vara sant för både länder, släkter, familjer och vissa kyrkor.
  Lyssnade för ett tag sedan till ett tal av en från Church of the Nazarene, som oroade sig för att alla deras specifika särdrag mer eller mindre försvunnit. Nu är de bara en kyrka i mängden igen. Enligt hans beräkningar hade det tagit 5 generationer från uppbyggnad av en egen särart tills dess att det även var nedmonterat.
  Fast en kyrka står emot – en så länge 🙂
  Tobias

 2. keijo skriver:

  VI minns in bibel när Adam och Eva hade syndat och skull gömma sig after allt ändring efter synda fallen och dom var rädda för vad Gud skulle säga för detta fruktansvärd misstag och samma är det idag mäniskan gömmer sig från Herren och är förlorat livet med Gud ,so låt oss gå och söka detta förlorade människor till backa till Herren,tack med välsignelse ,keijo södertälje

 3. Manu skriver:

  Var tog Zoltan vägen?

  • Zoltan skriver:

   Ja du, inte är jag försvunnen, men däremot det mesta av min tid till att skriva.

   Men, det fina i denna kråksång är att jag samlar på mig en mängd idéer att skriva om när höstmörkret tätnar.

Vad tänker du på? Dela med dig!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s