Ske din vilja – 6 av 7

Och förlåt oss våra skulder så som vi förlåter dem oss skyldiga äro

Denna rad borde kanske vara den enklaste att meditera över. Men icke!

En tanke i den judiska traditionen om förlåtelsen är att bara Gud kan förlåta oss de fel vi begått mot Gud, medan andra människor måste förlåta oss det vi gjort mot dem.

Förlåtelse är revolutionerande. I många kulturer är hämnden den omedelbara och naturliga reaktionen på alla oförrätter, så även i Sverige före kristnandet. Åter börjar tankar och krav på hämnd växa fram, i takt med att alltfler vänder sig bort från Kristus.

Förlåtelse kan vara mycket motsägelsefullt, samtidigt både enkelt och komplicerat.

Först måste det finnas någon form av skuld, oförrätt. Hur definieras vad som är rätt och fel? Som bekant finns det absolut inget vetenskapligt stöd för att härleda moraliska principer. Vad händer när någon förväntar sig förlåtelse medan den andre inte ser att något fel begåtts?

Förlåtelse kräver därför en (outtalad) överenskommelse om att en skuld faktiskt finns. Ett sätt att överbrygga en sådan klyfta är att ärligt lyssna på hur någon anser sig ha drabbats.

Förlåtelse förutsätter också att vi vågar lita på varandra, att vi tror på att alla kan förändras till det bättre. Men, den kristna förlåtelsen är större än så; vi måste förlåta för den andres egen skull. För att någon ska kunna gå vidare och kunna börja förändras. Även om viljan till förändring kanske inte omedelbart finns där, så kan förändring börja långt senare. Utan förlåtelse finns risken att någon istället blir hårdare, kallare och i värsta fall driver vidare mot djupare mörker.

Förlåtelse handlar om att vilja andra väl: ”Den som får litet förlåtet visar liten kärlek” (Luk 7:47).

Äkta förlåtelse är en kärlekshandling. Gud vet att vi alla kan förändras. Gud förlåter, för Gud är källan till all vår kärlek.

Övriga inlägg i serien: Del 1, 2, 3, 4, 5 och 7

Annonser
Det här inlägget postades i Katolsk Tro. Bokmärk permalänken.

Vad tänker du på? Dela med dig!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s