Ske din vilja – 5 av 7

Vårt dagliga bröd giv oss idag

Våra livsvillkor på jorden har verkligen ändrats, inte av naturen, men av oss själva. Vi människor har nu förändrat nästan hälften av all mark på jorden och produktionen av livsmedel räcker mer än väl till för att mätta alla människor på jorden.

Men, en tredjedel av all matproduktion går förlorad (hälften enligt DN 2013-01-13).

Nu handlar inte Herrens bön om mat. Denna rad i Herrens bön handlar om våra livsvillkor. Och de villkoren styr vi människor till största delen själva över. Girighet, kallsinnighet och självupptagenhet är de främsta anledningarna till att oerhört många människor lever under fruktansvärt vidriga förhållanden.

En taxichaufför berättade för mig om svälten som breder ut sig i Grekland. Vanliga medborgare rotar i soptunnorna efter mat. Långsamt kollapsar Europas ekonomier, ungdomar ger upp tanken på att kunna bygga sig en framtid, fäder och mödrar oroas av att förlora sina bostäder och alltfler frågar sig hur de ska kunna mätta sina barn.

Vi lever i ett globalt systemfel, där destruktiva incitament driver beslutsfattare att föröda de sammanhang de ansvarar för.

Kristus visar tydligt på en annan modell: ”Därför säger jag er: bekymra er inte för mat och dryck att leva av eller för kläder att sätta på kroppen. Är inte livet mer än födan och kroppen mer än kläderna? Se på himlens fåglar, de sår inte, skördar inte och samlar inte i lador, men er himmelske fader föder dem. Är inte ni värda mycket mer än de? Vem av er kan med sina bekymmer lägga en enda aln till sin livslängd? Och varför bekymrar ni er för kläder? Se på ängens liljor, hur de växer. De arbetar inte och spinner inte. Men jag säger er: inte ens Salomo i all sin prakt var klädd som en av dem. Om nu Gud ger sådana kläder åt gräset på ängen, som i dag finns till och i morgon stoppas i ugnen, skall han då inte ha kläder åt er, ni trossvaga? Gör er därför inga bekymmer, fråga inte: Vad skall vi äta? Vad skall vi dricka? Vad skall vi ta på oss? Allt sådant jagar hedningarna efter. Men er himmelske fader vet att ni behöver allt detta. Sök först hans rike och hans rättfärdighet, så skall ni få allt det andra också. Gör er därför inga bekymmer för morgondagen. Den får själv bära sina bekymmer. Var dag har nog av sin egen plåga.

Sök först hans rike och hans rättfärdighet, så skall ni få allt det andra också!

Världen hungrar och törstar, efter Kristus; för bara med Kristus kan vi bygga en rättvis värld, bara med Kristus kan vi börja se oss som delar av alla de sammanhang i vilka vi behöver varandra.

Det som saknas är samma mod och vilja som krävs för att våga förstå och leva i Herrens bön.

Övriga inlägg i serien: Del 1, 2, 3, 4, 6 och 7

Annonser
Det här inlägget postades i Katolsk Tro. Bokmärk permalänken.

Vad tänker du på? Dela med dig!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s