Katolikernas kamp

I natt möts USAs båda vicepresidentkandidater i deras enda debatt; nuvarande vice president Joe Biden mot kongressledamot Paul Ryan.

Som katolik är jag naturligtvis stolt över att båda vice presidentkandidaterna också är katoliker.

Eller, är de?

För, de har ju kommit till fullständigt motsatta uppfattningar i nästan alla frågor. Kan katolska kyrkans tro och lära verkligen leda till så totalt olika uppfattningar?

Exempelvis vill Paul Ryan gärna att det civila samhället växer sig starkt. Ryan förutsätter att samhällets medborgare själva agerar aktivt i stödet för utsatta grupper. Som motsats ser Biden att de gemensamma institutionerna måste kunna garantera alla sina medborgare ett minimum av vård, skola och omsorg.

Jag har starka sympatier för Ryans tilltro till människors vilja att göra gott, men jag tror inte det är realistiskt i ett samhälle som förutsätter att alla arbetar heltid, utöver all den tid som egentligen borde tillhöra familjen. Vi är fångar i ”livspusslet”.

Därför leder exempelvis nedskärningar i välfärdssystem omedelbart till att de svagaste grupperna drabbas, något som vi tydligt sett under de gångna åren med en moderatledd regering i Sverige.

Förutsättningarna för det starka, civila samhället finns helt enkelt inte idag, tyvärr. För, något sådant kräver extremt stora förändringar av majoritetens värderingar (vilket Ryan också brukar tala om). Det kräver att vi ser det vara självklart att familjen är samhällets centrala del, inte individerna. Det kräver att vi ser vårt personliga deltagande för att påverka och utveckla t.ex. skolor och vård som något givet. Det kräver att vi ser personligt ansvar vara något lika naturligt som ”frihet”.

Som bekant lever vi inte i ett sådant land. Till stor del har ansvarslöshet, maskerad under begreppet frihet och extrema förväntningar på att någon annan tar hand om alla våra problem vuxit fram. Visst är det bekvämt? Men, är det bra? Är det rätt?

Frågan i amerikansk politik är ifall väljarna tror att Ryans samhällsmodell är möjlig, eller ifall de hellre vill se mer av Obama/Biden socialism ”light”. En annan otäck fråga är vilken modell USA faktiskt har råd med; för med Romney/Ryan kommer de redan utsatta att frysa och hungra än mer.

What would Jesus do?

(PS: jag är mycket medveten om Bidens extremt flexibla tolkning av katolska kyrkans tro och lära – kommentarer i det avseendet är överflödiga)

Annonser
Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Katolikernas kamp

  1. tobiasjoh skriver:

    Om jag varit amerikansk medborgare så hade jag nog gjort som man gjorde där förr.
    Röstade på det egna partiet i senat och kongress, men för de andras presidentkandidat.
    Ett konservativt sätt att förhindra att någon sida får för mycket makt.
    Tobias

Vad tänker du på? Dela med dig!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s