Funderingar – ”kingdom of God”

Detta inlägg ingår i en serie med personliga reflektioner kring någon av de texter som i kommande söndagens mässa kommer läsas i alla världens katolska kyrkor.

Kom och upplev denna text själv!

”Och han sade: ‘Vad skall vi likna Guds rike vid? Vad skall vi använda för bild? Det är som ett senapskorn, som är det minsta av alla frön här på jorden när man sår det, men när det har såtts skjuter det upp och blir större än alla örter och får så stora grenar att himlens fåglar kan bygga bo i dess skugga.’ Med många sådana liknelser förkunnade han ordet för dem, så långt de nu kunde fatta det. Han talade bara i liknelser till dem, men när han hade blivit ensam med lärjungarna förklarade han allt.”

(Mark 4:30-34)

Denna text är fantastisk! För, i denna lilla text samlas århundraden av ett helt folks öden och förhoppningar, samtidigt som den förklarar vem Jesus är.

Texten börjar med att visa hur svårt Jesus hade att beskriva något som syftade till att förändra mänskligheten. Hur fångar man det gudomliga med ord?

Jesus väljer det för oss enklaste – att fånga något som överstiger människans fattningsförmåga med omskrivningar, genom liknelser.

Vad är det nu som planteras i denna berättelse och var planteras det?

Det som planteras är Guds Ord, genom Jesus Kristus. Kristus är fröet.

Vi kan alla förstå Kristi lära. Det är bara att läsa Nya Testamentets evangelier och tänka efter lite. Men, då är det ett dött frö.

Guds Ord gror bara om vi också gör något ännu större – om vi vågar ta in Kristi ord i våra hjärtan och börja låta det forma oss, leda oss, förnya oss!

Men, är detta ”Guds rike”? Tidigare generationer judar och kanske också några av Jesu egna lärjungar drömde bittert om ett återupprättat Israel, fritt från romersk ockupation. Ett nytt Guds rike som en frihetsledare skulle vinna åt folket – Messias. (Ett sådant uppror kom också senare, med fruktansvärda konsekvenser i 2000 år).

Men, Kristus talar istället om ett Guds rike som utgörs av alla de människor tillsammans som genom århundraden före Jesu tid, idag och i framtiden vänder sig till Gud genom Jesus Kristus.

Detta är en återupprättelse av helt andra dimensioner än det judiska frihetsivrare (och vår tids apokalypstörstande frireligiösa) längtade efter! Det är en återupprättelse mellan Gud och mänskligheten. Det är en återupprättelse som verkligen kommer genom en Messias – men absolut inte på det sätt som någon någonsin vågat tro!

Guds rike finns här och nu – i denna värld! Den finns i våra hjärtan och syns genom våra ord och handlingar.

Så en dag, kommer alla som utgör Guds rike i denna värld att få komma till Guds rike i en ny värld. Men, det är en annan historia – ett annat löfte som vi också vårdar i våra hjärtan.

Kom kommande söndag och upplev Guds rike själv i en katolsk kyrka och hör denna text, eller som Jesus kanske själv hade sagt: hör, du som har öron att höra med!

Annonser
Det här inlägget postades i Katolsk Tro. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Funderingar – ”kingdom of God”

 1. tobiasjoh skriver:

  I många år brottades jag med frågan om Guds rike.
  Det var först när jag såg Kyrkan som en början, en handpenning, en pant – på Guds rike, som pusselbitarna föll på plats.

  Men jag tycker också om den här bilden:
  I ett år med Jesus av Bo Brander, skriver han att om man frågar en ledare, en kung, över nomader var hans rike är, så svarar han att hans rike är där hans folk är. Där de slår upp sina tält. Där är hans rike.

  Som så mycket inom kristendom så innehåller ofta sanningen olika delar, som på ytan kan tyckas vara varandras motsatser, men som absolut inte behöver vara det.
  Och så är det också med oss, i våra liv.
  Det enda som är 100% konsekvent är döden.
  Livet däremot är fullt av motsatser.
  Pax
  Tobias

Vad tänker du på? Dela med dig!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s