Funderingar – ”this is my body”

Detta inlägg ingår i en serie med personliga reflektioner kring någon av de texter som i kommande söndagens mässa kommer läsas i alla världens katolska kyrkor.

Kom och upplev denna text själv!

”Medan de åt tog han ett bröd, läste tackbönen, bröt det och gav åt dem och sade: ‘Ta detta, det är min kropp.’ Och han tog en bägare, tackade Gud och gav åt dem, och de drack alla ur den. Han sade: ‘Detta är mitt blod, förbundsblodet som blir utgjutet för många. Sannerligen, aldrig mer skall jag dricka av det vinstocken ger förrän den dag då jag dricker det nya vinet i Guds rike.’

När de hade sjungit lovsången gick de ut till Olivberget”

(Mark 14:22-26)

Detta är något som syns varje dag i världens alla katolska kyrkor – det som vi samlas till, inte bara någon gång ibland, eller bara på söndagarna, men varje dag: eukaristin. En helig handling!

Helig, för att Jesus själv uppmanade oss att göra så.

”Det är min kropp”, säger Kristus när han ger lärjungarna brödet. Gissa om de måste ha varit förvånade! För, de visste ju inte vad som skulle komma att hända. De visste inte att Jesus var på väg mot sin död, redan nästa dag.

”Detta är mitt blod”. Och Kristus förklarar att ett nytt förbund tecknats mellan Skaparen och de skapade – det nya förbundet för alla människor. Genom detta ska vi centreras på allt Kristus givit oss, från Gud för vår skull.

Frälsningen kan ju inte bli mer konkret än så här! Du kan ju både äta och dricka den!

Lärjungarna begrep som vanligt ingenting, just då. Så kommer också Guds svar på våra böner – inte på det sätt som vi vill ha svaren serverade, men så som Gud finner det bäst för oss (ja, vi måste finna oss i att bara Gud har rollen som gud). Och vi begriper inget heller, förrän efteråt (om ens då).

Detta är min kropp, detta är mitt blod. Detta är! Kristus säger inte det som protestanter efter 1500 år plötsligt började säga: att brödet och vinet symboliserar något. Var står det (sola scriptura)?

Det är Jesu kropp och blod. På uppmaning av Jesus upprepar vi därför denna heliga handling.

Ja, detta är en konkret handling som förändrar dem som tar emot Kristus – när de begriper vad som händer.

Kom själv och se detta hända, nu på söndag.

Annonser
Det här inlägget postades i Katolsk Tro. Bokmärk permalänken.

Vad tänker du på? Dela med dig!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s