Kompostera ”Humanisterna”?

Med detta inlägg begraver jag högtidligen min kritik av svenska ateisters förening för religionshat – ”Humanisterna”, antitesen till begreppet humanism.

Föreningen är totalt ointressant, vilket idag är uppenbart för de allra flesta, utom för föreningens få egna medlemmar och sympatisörer.

I olika sammanhang möter föreningen allt hårdare kritik; en företeelse ”Humanisterna” inte greppar, eller accepterar. Kritiker misstänkliggörs och förlöjligas. ”Humanisterna” anser sig ju vara höjda över all kritik; ägande en värdeneutral upphöjdhet och med en förståelse av omvärlden som är absolut korrekt och bortom all kritik. De förstår alltid bättre än religiösa själva vad religion är.

En ateist snyftade nyligen: ”Myndigheternas vurmande för religiösa grupper i Sverige har skapat en bild av ateister som bärare av ett inhumant och vulgärt budskap”. Kära nån, den bilden av sig själva har ju ”Humanisterna” konsekvent odlat i flera år under ledning av sin nuvarande stormästare.

En annan ateist vill tona ned religionsföraktet, på ett sätt som väl illustrerar ”Humanisternas” olika försök att dölja sin enda bevekelsegrund: ”…måste börja tala om den sekulära humanismen med tro på människan som vi vill se. Inte om de religioner som vi inte vill se”.

Just det, ljug och bluffa om att ”Humanisternas” sanna syfte handlar om att angripa andra människors rätt till sin tro: ”religioner som vi inte vill se”.

Den bluffen är det lyckligtvis mycket få som är intresserade av. ”Humanisterna” är inget mer än en antiintellektuell och betydelselös liten grupp gaphalsar. De förtjänar inget utrymme i media och absolut inte att legitimeras genom ”debatter” med företrädare för olika trosinriktningar. Må de vila i frid – peta inte i skiten!

Däremot kommer jag fortsätta kritisera idén om att ateism är något eftersträvansvärt – en tanke lika befängd som att usel skolning eller analfabetism vore idealiskt.

Annonser
Det här inlägget postades i Civilisationsmognad. Bokmärk permalänken.

19 kommentarer till Kompostera ”Humanisterna”?

 1. hglundahl skriver:

  Usel skolning och analphabetism äro nu två helt olika begrepp.
  Analphabetism kan gå hand i hand med utmärkt oral eller demonstrativ-mekanisk skolning.
  Usel skolning med underbart mycket läsande, d v s absolut ingen analphabetism.

 2. Men vad i hela fridens namn har gått åt Dig Zoltan? Har gasen helt låst sig? Har Du bara ett läge i din vokabulär? Jag tror det där kan vara farligt både för blodtrycket och blodsockret… Coola ned Dig. det där låter som om någon har gjort Dig riktigt illa. Och det kan väl aldrig vara Humanisterna, de är en så obetydlig och futtig lilleputtgrupp… Du behöver nog söka hjälp.

  • Zoltan skriver:

   @Kristian,

   ”kritik; en företeelse ”Humanisterna” inte greppar, eller accepterar”.

   Q.E.D.

 3. Ord o inga visor. Väl rutet…

 4. Lennart W skriver:

  Tycker du är lite väl besk mot Jessica Schedvin här, dvs ordf för UngHum som skrev Dagenartikeln som du länkar till. Som jag förstår henne, t.ex. här vill hon på riktigt få bort konfrontationsstilen från Humanisterna och istället att de faktiskt ska ägna sig mer åt sin egen grej. Det tycker jag är bra, för med en sådan inställning kan man ju samarbeta med andra för gemensamma mål, för MR, för miljön, eller något annat.

  Dock tror jag inte hon kommer lyckas detta. Humanisterna är sedan länge över ”the tipping point”. Gissar att en stor andel av dem som blev medlemmar efter den famösa flaggkampanjen för tre år sen har blivit det just för att de vill kriga mot religion och inget annat.

  • Zoltan skriver:

   @Lennart W,

   Önskar Jessica lycka till, men undrar då varför någon skulle vilja vara med i ”Humanisterna”? För, om någon vore genuint intresserad av MR frågor så finns det avsevärt starkare och seriösare organisationer på det området. I övrigt är idén om en sekulär stat ingalunda någon tanke som ”Humanisterna” har monopol på – Kristus själv föreslog det.

   Utan aggressiv ateism har ”Humanisterna” inget eget innehåll – vilket andra än Jessica är mer medvetna om. Och som sagt – kan man samlas kring något mer meningslöst än att man inte tror på något man förnekar? The rest of their message are copies of cheap makeup…

 5. Johnny Lilja skriver:

  För att vara ”ointressanta” så verkar Humanisterna väldigt intressanta för många 😉
  Här kan man bestämt citera bibeln:
  ”Ni trolösa, vet ni inte att vänskap med världen betyder fiendskap med Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.” Fjärde Jakobsbrevet

  • Zoltan skriver:

   @Johnny Lilja,

   Inlägget var mitt försök att permanent spola bort skiten, men det är fullt i reningsverket efter all smörja som ”Humanisterna” hävt ur sig under storinkvisitor Sturmarks regim.

   Också Satan kunde citera Skriften…

 6. Johnny Lilja skriver:

  Inkvisitor? Synnerligen ironiskt för att komma från en katolik! ”Vanligen avses främst en romersk-katolsk domstol eller myndighet med uppgift att bedöma och bekämpa irrläror.” enligt wikipedia.
  All likheter med denna sajt reeen tillfällighet….

  • Lennart W skriver:

   Den här sajten är Zoltans blogg där Zoltan skriver om vad Zoltan tycker. Tycker du att det är jämförbart med inkvisition när enskilda talar om vad de tycker, eller gäller det bara såna som har ”fel” åsikter (enl. dig)?
   Jämförelsen mellan Humanisterna och inkvisitionen har väl iofs också sina brister, men nog träffar den, iaf lite snett.. Är det något som Humanisterna verkligen sysslar med så är det ju att vakta på allt och alla att de tänker ”rätt”, om skolavslutningar, om friskolor, om omskärelser, om biblar på hotellrum, osv, osv, etc, etc.

  • Johnny Lilja skriver:

   ”Att bedöma och bekämpa irrläror” Ja det tycker jag nog att den här bloggen gör.
   Jo, jag vet vems blogg det är. Och?
   Varför är humanisternas åsikt inkvisition? Varför är inte åsikterna här lika mycket inkvisition? Jo, jag tyckte att ordvalet var lustigt från Zoltans sida och ville belysa hur malplacerat det var.

  • Lennart W skriver:

   Humanisterna som organisation har trots allt ändå ett visst genomslag i debatten. De talar gärna om förbud mot sånt de inte gillar, och att alla i praktiken måste leva som de lär, iaf utanför det egna hemmet (och ev. Kyrkan fast det är lite oklart om Humanisterna anser att man får bryta mot deras lära ens där). Den sortens fasoner har nog iaf lite släktskap med vad Inkvisitionen höll på med.

   Men OK för att både Zoltan och Humanisterna bekämpar irrläror, var och en efter vad de tycker, så om bara det är kriteriet så visst är båda värsta Inkvisitionen, liksom iofs precis allt och alla som anser att att någon annan har fel om något, inkl. du, och inkl. alla politiska partier.

 7. Mycket riktigt Lennart, det är Zoltans blogg. Och jag förmodar att det står var och en fritt att kommentera på den. Utan att Du kan påverka det. Tycka illa om det får Du. Det är Din rättighet.
  Men det är inte så, att jag är speciellt intresserad.
  Dock blev jag otroligt intresserad av den hätskhet Zoltan, egentligen utan orsak, visade sig förfoga över.

  • Lennart W skriver:

   KG: Min kommentar var ett svar på Johnny Liljas kommentar, som du kan se på kommentarens placering, och hade inget alls med dig att göra. Dvs jag svarade genom att klicka på ”Svara” precis under hans kommentar. Fiffig funktion.

   Har du läst och tänkt igenom Nobelmaterialet än som jag tipsade om på Enkla Bloggen?

 8. Fyndigt Lennart… Jag kommenterar i luften som vanligt, så får jag se på vems tå det ramlar…

 9. Det kallas empiri, vilket jag förmodar att Du är bekant med.

 10. Jag har för mig att inkvisitionen utdömde konsekvenser vilket varken humanisterna eller de olika oliktyckande personerna på den här bloggen kan göra. Vilket innebär i praktiken att Ni alla pratar i nattmössan…

Vad tänker du på? Dela med dig!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s