”Humanisterna” och hjärnhinneinflammation

”Hva er verst: Den arrogante og nedlatende holdningen overfor religiøse mennesker eller den selvtilfredse forståelsen av seg selv?”

Ovanstående fråga avser ”Humanisterna” – klubben för svenskt religionshat. Samma fråga har jag också ställt  i många inlägg på denna blogg.

Jag är knappast ensam om att reagera. Detta inlägg baseras på Human-Etisk Forbund, ”Humanisternas” vuxna systeorganisation i Norge, som reagerade på den desperata värvningskampanj som ”Humanisterna” lanserade 2009. (Eller rättare sagt, det var redaktören för tidskriften Humanist, som på sin dåvarande blogg presenterade sitt avståndstagande från svenska religionshatare.)

För, ”Humanisternas” kampanj 2009 var tydligt präglad av lögn, förtal och förakt. En kampanj som stämplade människor som onda och korkade, enbart utifrån en endaste gemensam egenhet – tron på Gud! (Kampanjen hette också ”Gud finns nog inte”). Mig veterligen har ”Humanisterna” inte tagit avstånd, eller bett om ursäkt, från den sortens svartmålning – tvärtom, än idag försvaras både form och innehåll!

Det finns personer som tillskriver t.ex. judar ondsinta avsikter, enbart utifrån den enda gemensamma utgångspunkten som kan hittas – deras gemensamma tro på Gud, fastän judar, liksom alla andra troende, är många olika folk, hudfärger och kulturer…

”Humanisternas” kampanj, liksom deras alster på t.ex. ”Humanistbloggen” visar tydligt vilka unkna motiv som egentligen driver många av dess medlemmar: en nedlatende holdning overfor religiøse mennesker og en selvtilfredse forståelsen av seg selv!

”Humanisterna” liknar på många sätt andra chauvinister, som t.ex. Nationaldemokraterna. Båda är helt beroende av spöken för sin existens, de har liknande brist på kunskaper om dem de beskriver som sina ”ideals” fiender och båda lämnar drypande spår av klibbiga floskler efter sig.

Det finns några saker som inte fyller någon funktion alls i tillvaron – fästingar, som bärare av TBE och ateism, som bärare av religionsförakt…

Annonser
Det här inlägget postades i Civilisationsmognad. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till ”Humanisterna” och hjärnhinneinflammation

  1. Okänd.. skriver:

    Angående vissa av den aggressiva ateismens företrädares arrogans, så blev Richard Dawkins tillintetgjord av prästen Giles Fraser i en radiodebatt nyligen. I Huffington Post( länk nedan) återges Dawkins fall på eget grepp, och man belyser också att många atesiter själva nu uttrycker sin avsmak för Dawkins motbjudande attityd, en attityd som han tyvärr delar med inte så få av den nya ateismens anhängare. I artikeln finns också en ljudfil till den aktuella radiodebatten.

    http://www.huffingtonpost.co.uk/2012/02/14/richard-dawkins-giles-fraser-radio4-athiesm_n_1275468.html?ref=tw

  2. Här pratar man om beroendet av spöken för sin existens. År man alldeles tappad bakom en vagn. Det är precis just det tex Humnaisterna hävdar. Att det INTE finns spöken, att det inte finns gudar, att det inte finns spagettimonster, att det inte finns någon jultomte, inte någon utdrivningsbar djävul eller demon i små flickebarn Det är bara hjärnspöken uppfunna av de religiösa, som dessutom framhärdar i sin tro.

  3. Lennart W skriver:

    Bra post. Kampanjen var den direkta orsaken till att jag gav mig in i internetdebatten om sånt här, och ”trollade” under 2,5 år på H-bloggen med bl.a. frågor om vad deras egen livsåskådning handlar om egentligen och vad de egentligen har för alternativ. Ska dock också sägas att inte riktigt alla medlemmar verkar så glada över den här konfrontationsstilen och hellre skulle vilja lyfta fram sånt där som Humanisterna är bra på i Norge med barnvälkomnanden osv. Men vad jag förstår har svenska Humanisterna också fått fler medlemmar under de senaste åren, och de som gick med pga kampanjen är ju förstås såna som gillar just denna form av ”humanism” (?). Nu kanske de dominerar i organisationen vilket väl kanske är lika bra: Många av mina ickereligiösa bekanta suckar bara tungt om man nämner Humanisterna.

Vad tänker du på? Dela med dig!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s