Vågar någon ateist läsa denna bok?

Visst är det trist med gamla sanningar, som att ”ingenting kan komma från ingenting” (Parmenides: ”ex nihilo nihil fit”)?

Så, varifrån kommer då vårt universum? Det kan ju inte uppstå ur ”ingenting” och absolut inte utan orsak.

Ofta ser man någon påstå att universum uppstod genom t.ex. en kvantfluktuation. Jaha, men då uppstod alltså inte universum ur ingenting, utan från en annan rymd i vilken kvantfluktuationen skedde – för alla fysikaliska fenomen, som t.ex. kvantfluktuationer, kräver nödvändigtvis och absolut en rymd för att alls existera. (Och sedan: varifrån kom det universum som ”den första kvantfluktationen” skedde i, etc etc etc)

Sanningen är att frågan om universums uppkomst inte kan förklaras vetenskapligt och det finns (ännu) inga vetenskapligt förklädda hypoteser som ens är i närheten av vetenskapligt rimliga. (Däremot uppfinns en massa snömos från personer som förtvivlat vill förneka Gud).

Men, bristen på en vetenskaplig förklaring är inte heller ett bevis för att just Gud har skapat universum (vilket jag ändå tror, men av väldigt många andra anledningar).

Nu är det lyckligtvis så att seriös forskning inom fysik och filosofi kan ge en bild som sammantaget borde få den mest förhärdade gudsförnekare att fundera väldigt många gånger innan tvärsäkra påståenden om att Gud inte finns hoppar fram.

Istället för att skriva in dig på universitet och i decennier studera fysikens och filosofins senaste resultat, så kan du få allt detta samlat på ett mycket elegant och pedagogiskt sätt i boken ”New Proofs for the Existence of God: Contributions of Contemporary Physics and Philosophy”, av Robert Spitzer.

Självfallet är inte boken skriven i den polemiska och arroganta stil som ateistiska bålverk mot religion brukar vara. Det finns däremot några kapitel som kan verka svåra att tränga igenom för läsare som är obekanta med fysik och filosofi, men med lite tålamod så kan dessa kapitel ge en fantastisk inblick i vetenskapens gränser, som kanske kan inspirera till fortsatt sökande och funderande om tillvaron i denna värld.

Bokens författare Robert J Spitzer är Jesuitpräst och har ett flertal magister- och doktorsexamen etc.

Så kära ateister, läs boken och fundera om detta påstående stämmer: ”very few atheists reject God intellectually, most of them reject him emotionally”.

Och om du inte vågar läsa boken, så kanske filmklippets 5 minuter med några av världens mest framstånde forskare (inklusive Nobelpristagare) kan öppna någons ögon för vad allting verkar peka på?

Annonser
Det här inlägget postades i Katolsk Tro, Vetenskap. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Vågar någon ateist läsa denna bok?

 1. hglundahl skriver:

  Verkligheten är verkligen en väfnad, som man intet kan draga ut vissa trådar ur, utan att förderfva hela väften.

  Att säga att vetenskapen är ”väfd i ett stycke” är deremot fel.

  Man kan tro att fenomenet Hubble upptäckte har en annan förklaring (som varande geocentriker) och ändå tro på electricitet och medicin. Det är med argument som ”sömlös väfnad” (sömlös – seamless, intet sömnlös – sleepless) man uppmuntrar det närmaste menniskor bruka komma blind dogmatism.

  Piggy i Flugornas Herre uttalade sig med utsökt dålig logik derom. ”Monsters can’t exist, for if they did, televisions and … wouldn’t work”. Svaret är undermåligt som critik af argumentet.

 2. TJ skriver:

  Och Gud, som ju skapade allt, skapades av sig själv.

  Rimligt.

  • Zoltan skriver:

   @TJ,

   Håller helt med dig, det är ett vanligt påstående som ateister viftar med när de angriper sådant de inbillat sig att troende tror på.

   Rimligt?

Vad tänker du på? Dela med dig!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s