Katastrofala icke-handlingar

Hur många är det inte som lekt ”Sanning och Konsekvens” som barn?

Jag måste erkänna att jag inte tyckte om den leken – förstod aldrig varför det skulle vara så mycket krångel för att få pussa en flicka.

Detta inlägg handlar nu inte om Sanning, men utgår istället från Konsekvens för att slutligen snudda vid Sanningen.

I ett tidigare inlägg fladdrade nämligen en viktig fråga förbi: finns det handlingar utan konsekvens?

Jag tror inte det. Det finns handlingar, likväl som icke-handlingar. Båda kan påverka oss lika mycket. Våra medvetna val och icke-val förändrar våra livsöden – så är det bara.

Det finns alltid några som gärna vill förenkla och hävda ”att alla ska ha en frihet att göra vad de vill – så länge det inte skadar någon annan”. Eller, ”att flera personer som frivilligt väljer att göra något som begränsar sig till bara dem själva har absolut rätt att göra vad de vill”. (Det är nästan undantagslöst ateister som sprider sådana klyschor).

Det är nämligen enastående naivt och extremt ansvarslöst att tro så! Hur kan någon våga säga vilka handlingar/icke-handlingar som inte kan påverka andra?

Alla människor påverkas av sin omgivning och (nästan) alla människor lever i ett större sammanhang. Vi kan inte välja vad vi vill påverkas av – vi ”drabbas” alltid av andra människor, vare sig vi vill det, eller inte.

Hur många har egentligen reflekterat över hur deras ”högst personliga” val påverkar dem själva och andra? Allt vi gör, eller inte gör, har alltid konsekvenser – och vi har absolut inte makt över vilka konsekvenser våra val leder till!

De flesta inte bryr sig nog inte. Många vill inte tro att deras tankar, ord, gärningar och underlåtelser kan ha någon effekt överhuvudtaget – för, som i så mycket annat verkar många (de flesta?) i vår omgivning ha förlorat förmågan att se sig som delar av en större gemenskap och efterleva det ansvar som följer av att vara en del av mänskligheten.

Denna förlorade förmåga kallas ofta för frihet!

Undrar nu någon varför världen ser ut som den gör?

Återigen är det den kristna tron som sätter våra handlingar i relation med oss själva, vår personliga och gemensamma historia och den levande gemenskap vi alla är en del av.

Det är begripligt att många upplever detta ljus som jobbigt – för hur många är det som inte vill förändras, oavsett vilka konsekvenser en sådan icke-handling leder till. Eller, som Magnus Uggla sjöng, en gång i yngre dagar: ”dom säger jag skiter i allt, men det skiter jag i”…

Undrar nu någon varför världen ser ut som den gör?

Annonser
Det här inlägget postades i Civilisationsmognad. Bokmärk permalänken.

Vad tänker du på? Dela med dig!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s