Vad är vi födda till?

Rubrikens fråga är för många inte lätt att svara på.

Det kanske är lättare att börja besvara frågan ifall man betraktar vad som inte kan ge ett bestående värde för någon (fastän många ändå gör egna försök att fånga regnbågen).

Tomheten som ekar i dekalen ”den som har mest prylar när han dör” borde vara uppenbar för de flesta – utom kanske för det fåtal som aldrig passerar puberteten.

Några andra kanske tror det handlar om att kopulera så mycket som möjligt (utan obehagliga bieffekter som barn och könssjukdomar). Detta är en tanke som särskilt svenska kvällstidningsjournalister (och RFSU) verkar besatta av. Men, också detta växer de flesta snabbt ifrån.

Båda dessa exempel handlar om att försöka tillfredsställa olika egna behov. Är det syftet med våra liv? Hur mycket tillfredsställelse kan man då anses ha rätt till? Obegränsat? Som pop-ateister säger: ”så mycket så att det inte inkräktar på någon annans friheter”? Finns det verkligen handlingar utan några konsekvenser alls?

I vår tid och vår del av världen stannar ofta föreställningsförmågan här. Svenska regeringar har alla proklamerat att hög materiell standard är livets och politikens största syfte. Men, är inte detta egentligen ett extremt fattigdomstecken!

Och enligt den enda religion som anses rumsren i Sverige (Buddhismen) så är vi födda till att snarast hamna i koma (moksha).

Jag drämmer nu till med ytterligare en obehaglig fråga: kan det kanske finnas ett syfte som handlar om sträva efter att bli en bättre människa? En slags individuell evolution, som på köpet ger extremt positiva kollektiva effekter?

Den frågan är nog ännu jobbigare, för då måste man ju fråga sig vad som avses med en ”bättre människa”, vem som definierar det och värre: frågan insinuerar ju också att man inte är så bra man kunde vara i nuläget… Är inte det en ytterst omodern tanke?

Den kristna tron bearbetar dessa frågor. Stora delar av Gamla Testamentet berättar om detta famlande, som utmynnar i ett mycket överraskande svar med början i vår tideräkning…

Så, vad tror du vi är födda till? Inget alls?

Annonser
Det här inlägget postades i Katolsk Tro. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Vad är vi födda till?

 1. Tobias J. skriver:

  Jovisst, självförbättring är helt klart något som iaf jag dagligen både behöver och vill arbeta med.
  Men något helgon lär jag nog aldrig bli. 🙂
  Och visst har jag en del kvar att göra, och om sanningen ska fram lär jag nog inte bli färdig under min vandring här på jorden. Men vem vet? Jag kanske har en evighet på mig?

  Och det har vi, Guds folk, alltid kämpat med.
  Och meningen är kanske att vi ska vara medvetna om den kampen, ångra våra felsteg och styrkta vandra vidare genom livet?
  Se här tex:
  ———————————–
  De läste ur Guds lag­bok, tol­ka­de den och ut­la­de den, så att fol­ket förstod vad som lästes…

  …he­la fol­ket grät när de hörde vad som stod i la­gen…

  ”Var stil­la, det­ta är en he­lig dag. Var in­te be­dröva­de.”
  Då gick al­la hem till sitt för att äta och dric­ka och de­la med sig åt and­ra.
  De fi­ra­de en stor glädje­fest;
  de ha­de förstått det som man ha­de un­der­vi­sat dem om.
  (Nehemja 8:8-12)

  Pax
  Tobias

 2. Jag är född till att älska Gud och min nästa evigheters evigheter. Känns overkligt och osvenskt.

  Kanske skulle bli buddist eller nyandlig flummare istället. The highway to hell is marked with signs; ”I did it My way”. It’s the highway or it’s it:s crossroads…

Vad tänker du på? Dela med dig!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s