Förbannelse genom konsensus

Visst är det tjusigt när olika åsikter stöts och blöts för att slutligen utmynna i en fiffig kompromiss, som alla kan känna sig någorlunda nöjda med?

Fenomenet påstås ofta ha präglat svenska beslutsprocesser i decennier och kan väl närmast liknas vid en dogm. (Sanningen är snarare att utvecklingen påverkats av några få mycket tongivande personer inom lika få områden).

Men, är då konsensus den metod som lämpar sig bäst för att finna svar på svåra etiska och moraliska frågeställningar? Är etiskt korrekta ställningstaganden något som kan kompromissas fram?

Först kan man kanske fråga sig vad ett ”etiskt korrekt ställningstagande” är? Finns något sådant?

Om något sådant finns, så bör väl alla kunna resonera sig fram till samma slutsats, givet att vi är överens om premisserna?

Eller, är vi dömda att tjivas tills vi storknar, eftersom det inte finns några av naturen givna värden att utgå ifrån? Var och en är väl sitt eget isolerade universum med fullkomlig och absolut rätt? (Sedan 1500-talet kan naturrätten anses vara helt obekant i Sverige).

Återstår då majoritetsbeslut i ”god demokratisk ordning” – konsensus. Bekvämaste, populäraste, eller kanske mest urvattnade förslag lär vinna de omröstningarna.

Så går vi alla en mycket spännande framtid till mötes (igen).

Men, vänta nu! Framtiden är ju redan här – vi har ju redan återinfört barnamord i en aldrig tidigare skådad skala, moderna varianter av ättestupa, människohandel, avskaffat kvinnofrid, differentierat människovärdet, etc, etc, etc…

I god demokratisk ordning?

Hur ska vi få ett mänskligare land om utvecklingen verkar följa anarkins, populismens eller gällaste lobbyorganisations logik?

Hur ska vi bestämma vad som är rätt och fel i vårt land? Ska vi alls befatta oss med begreppen ”rätt” och ”fel”?

Vad händer när ingen längre vill resonera om etikens grunder och principer?

Annonser
Det här inlägget postades i Civilisationsmognad. Bokmärk permalänken.

Vad tänker du på? Dela med dig!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s