Har du en chefredaktör som kompis?

Vad skulle du tycka om en särskilt utvald privatperson fick använda Sveriges största dagstidning för att sprida sina idéer?

Självfallet bestämmer ju alla tidningar själva vad de vill publicera (hoppas jag), men vore det inte lite märkligt ifall t.ex. chefredaktörens kompis fick använda tidningen för att angripa diverse företeelser?

Nej, jag tänker inte på Sturmark, men på en annan herre med seriös skolning: Ingemar Hedenius, de svenska talibanateisternas storayatollah och profet (mitt epitet i Hedenius egen anda).

Idé- och lärdomshistorieprofessorn Svante Nordins biografi ”Ingemar Hedenius – en filosof och hans tid” berättar bl.a. att Hedenius oblygt dömde ut filosofer som Heidegger och Foucault utan att egentligen veta vad de skrivit (låter fenomenet bekant?). Herbert Tingsten, som var chefredaktör på Dagens Nyheter 1946-1959, var den som gav Hedenius utrymme i Dagens Nyheter för ”kampanjen mot teologerna”.

Hedenius bidrog till att den analytiska filosofin blev totalt dominerande vid svenska universitet och att alla typer av metafysik fördömdes (”…tänka rätt är större”). Utrensningskampanjer mot dem som inte tillhörde den ”sanna vetenskapliga filosofin” skulle bedrivas. Många av livets stora frågor eliminerades i svensk filosofisk utbildning (märks inte det än idag?), trots att Hedenius hela livet mest intresserade sig för teologiska problem (den metafysik han ansåg andra inte skulle ägna sig åt).

Läs mer om hur ”opinionsbildning” kan gå till om du har rätt kompisar:

Signum – ”Nordin om Hedenius

Dagens Nyheter – ”Ingemar Hedenius – Tro och vetande

Kulturskymning…

(PS: den talibanateistiska traditionen är hårt cementerad på Dagens Nyheter, där den kristna tron är synonymen för spottkopp än idag)

Annonser
Det här inlägget postades i Civilisationsmognad. Bokmärk permalänken.

Vad tänker du på? Dela med dig!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s