Lite underlivstrams

Som katolik blir jag ofta och automatiskt beskylld för att vara homofob. Det är nämligen den bilden svenska journalister reflexmässigt sprider av katoliker. (Vilka är egentligen besatta av underlivsfrågor?)

Det finns idag ingen vetenskaplig förklaring till varför någon utvecklar en viss sexuell läggning. Det finns däremot många olika teorier (läs t.ex. den länkade texten!).

Det finns däremot mycket bättre kunskaper om orsakerna till homofobi. I vår del av världen handlar det oftast om rädsla och kulturella konventioner.

Vad tycker då jag, som troende katolik?

Jag tror att alla människor har samma värde. Alla människor är lika älskade av Gud – oavsett vad vi möjligen har gjort i våra liv (vilket kanske kan vara svårt att förstå för icke-troende). Och vi är alla olika, med olika talanger och förmågor.

Jag tror att människans sexualitet ytterst är till för att skapa nytt liv, inget annat (en vetenskaplig sanning dessutom). Sexualitet är inte en handelsvara, eller något som ska missbrukas – det är något mycket värdefullt i en relation.

Jag tror att vi alla har ett värdefullt syfte med våra liv, där vi alltid kan ge vår omgivning enormt mycket. Homosexuella personer har självfallet ett värdefullt syfte med sina liv, men det syftet är av naturen annat än att ge nytt liv.

Nu kanske någon undrar om jag vill förvägra homosexuella personer kärlek?

Då undrar jag om all kärlek absolut måste vara sexuell? Kan vi inte visa kärlek utan sexuella begär, eller har det blivit omöjligt? Det har ju gått utmärkt i tusentals år tidigare och går fortfarande utmärkt i många andra kulturer än vår egen. (Vilket kanske säger en hel del om vår egen kultur?)

Idealt tror jag att homosexuella människor är kallade till celibat. Den tanken kan säkert verka grotesk för många (vilket säger ännu mer om vår kultur!). Men, sanningen är ju att hundratusentals personer faktiskt lever i celibat i Sverige idag – både som ensamstående, eller i parförhållanden.

Om nu någon homosexuell katolik ändå väljer att leva i ett homosexuellt förhållande så är det (som vanligt) dennes högst personliga beslut i sin relation med Gud. Säkert stör detta alla som älskar att snoka i andras privatliv…

Så landar vi till slut i bilden som svenska journalister (och vissa andra) gärna sprider om vår sexualitet. Den bilden är tyvärr lika vriden som deras bild av katoliker.

Och samma media sprider obekymrat lika märkliga bilder om homosexuella

Annonser
Det här inlägget postades i Katolsk Tro. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Lite underlivstrams

  1. hanslundahl skriver:

    Hvarföre skulle homos vara kallade till celibat? Om du känner till Amos Gardell, tror jag att Jonas Gardell borde gifta sig med dennes moder (och evt Lewengood med andra qvinnan i det lesbiska paret).

Vad tänker du på? Dela med dig!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s