Religiösa paria

Finns det några särskilda restriktioner som gäller religiösa, men inte andra?

Får exempelvis en kristen man/kvinna bära ett halvcentimeter stort kors på sin kavajkrage på sitt arbete? Får en judisk pojke bära kippa på lektionerna i sin gymnasieskola? Få jag be bordsbön på en restaurang? Vad händer när någon vägrar hörsamma den ateistiska fascismen i ”Humanisternas” form?

Om vissa saker inte kan accepteras, så uppstår frågan om vad som i så fall ska vara tillåtet och vem som ska bestämma det?

Hur kommer det sig egentligen att det svenska diskussionsklimatet kollapsar när en religiös person öppet ger det minsta uttryck för sin tro? Leder ideologiska, eller sexuella preferenser till liknande hysteriska diskussioner?

Jag tror att den svenska religionspaniken ytterst har samma orsaker som andra fördomar haft. En kombination av primitiva rädslor baserade på okunskap och fantasier.

Det är ganska intressant att läsa reseberättelser från 1930-talet och betrakta den tidens upplevelser av t.e.x ”det mörka Afrika”. Det räcker kanske med att läsa Tintin? Till stor del är dessa koloniala världsbilder något som väldigt många i Sverige fortfarande lever med. En självbild av någon slags överlägsenhet som berättigar kritik av allt och alla som är ”utanför” normen.

Vilken är då normen som inte kan kritiseras?

Ja, svaret på den frågan tillhör kanske området ”tyst konsensus”. Normen är kanske en person som anser att abort är en mänsklig rättighet, att alla sexuella läggningar är likvärdiga, att frihet inte innebär ansvar, att vetenskapen kan ge människan allt hon behöver och att religion är blind fanatism baserad på fantasier. Har jag missat något?

Det är ironiskt hur många som uppfattar sig vara ”fritänkande” egentligen verkar vara de som allra minst vill tillåta en diskussion om vår tids dogmer! Olika metoder tillgrips för att eliminera exponering av alla de groteska konsekvenser ingen verkar vilja se…

Annonser
Det här inlägget postades i Civilisationsmognad. Bokmärk permalänken.

Vad tänker du på? Dela med dig!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s