Gud genom vetenskapens linser. Del 5 – Galaxen

Detta inlägg ingår i en serie omarbetade inlägg från 2008/2009 om människans mycket märkliga plats i universum – en serie som sammantaget bör få de flesta att ifrågasätta rimligheten i de populäraste förklaringarna till att människan alls existerar.


Universum är inte oändligt, varken i tid eller rum.

Det är allmänt accepterat att universum har haft en början – Big Bang (en teori framlagd 1927 av bl.a. den katolske prästen Georges Lemaître). En ändlig mängd energi i form av strålning och materia började expandera. Själva rymden (höjd/bredd/djup) uppstod, likaså tiden. Allt detta expanderar.

Det är extremt viktigt att notera: en ändlig mängd energi och ändlig tid. Många tror nämligen att universum är oändlig, eller att rymden expanderar i ”något”. Universum har inte ”något” att expandera i – det är själva tomrummet som expanderar, med all materia som ”följer med” i den expansion som började vid Big Bang.

Ingen vet idag om det fanns något före Big Bang. Det vimlar av fantasifulla idéer, men de är alla lika trovärdiga som Särimner i Valhall.

Ett antal stjärnors födelse och död (explosion) i vår del av universum skapade därefter alla de grundämnen som du är uppbyggd av; syre, järn, kol, fosfor, kväve, osv. Alla dessa grundämnen har färdats långa vägar för att slutligen börja klumpa ihop sig till de planeter vi idag försöker utforska närmare. (Det antas att två generationer stjärnor har föregått vår existens).

Det finns två viktiga kosmiska villkor för att tillåta uppkomsten av liv. Det ena villkoret är att planeter måste befinna sig inom en visst avstånd från sin stjärna, och det andra är att stjärnan måste befinna sig i en ostört område i sin galax, utan störande effekter från andra stjärnor, eller i värsta fall supernovaexplosioner (som slungar ut nytt material för att bygga solsystem). I de centrala delarna av galaxer är miljön alltför kaotisk för att tillåta något liv att överleva, medan de yttre delarna av galaxen är alltför fattiga på de grundämnen som livet (och planeterna) är uppbyggda av.

Vi har som bekant haft tur med att snurra runt solen på ett avstånd som tillåter att det finns flytande vatten på vår planets yta (ett temperaturspann som bara är 100 grader. Temperaturer över 62 grader är inte särskilt lämpligt för växande liv). Men, det troliga är att livet uppstod vid den temperatur de flesta varmblodiga djurarter upprätthåller, 36-40 grader.

Notera att det tog faktiskt 4.5 miljarder år innan livet på vår jord uppstod. Universums ålder är troligen 13.7 miljarder år, vilket innebär att livet på jorden uppstod efter att 67% av universums hittillsvarande ålder passerats – och då efter ett antal ytterligare mycket lyckosamma händelser (se tidigare inlägg)! Och solen skiner fortfarande stabilt, vilket inte alla stjärnor gör efter en så lång tid.

Det finns ytterligare en komplikation. Planetformation har en mycket(!) kort nådatid, innan stjärnans strålning blåser iväg alla drivande gaser i dess omgivning. Planetformation måste påbörjas inom 100,000 till 1 miljon år, sedan är det kört – för evigt!

Och för att göra livet ännu svårare; ett planetsystem bör ha en jätteplanet som Jupiter i dess yttre regioner. Jupiter har bidragit till både planetformationen i vårt solsystem, men främst rensat solsystemet på skräp som annars hade slagit jordens förutsättningar sönder och samman – fråga dinosaurierna hur det hade känts.

Du kan läsa mer om dessa galaktiska förutsättningar på SPACE.com, eller på Solstation.com, om du misstänker att en kristen fysiker som skriver denna blogg fabricerar data för att bevisa något otäckt.


Övriga inlägg i serien:
Gud genom vetenskapens linser. Del 1 – Solförmörkelse
Gud genom vetenskapens linser. Del 2 – DNA sekvensering
Gud genom vetenskapens linser. Del 3 – Stabilitet
Gud genom vetenskapens linser. Del 4 – Solen
Gud genom vetenskapens linser. Del 6 – Bortom materia

Annonser
Det här inlägget postades i Vetenskap. Bokmärk permalänken.

Vad tänker du på? Dela med dig!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s