Gud genom vetenskapens linser. Del 3 – Stabilitet

Detta inlägg ingår i en serie omarbetade inlägg från 2008/2009 om människans mycket märkliga plats i universum – en serie som sammantaget bör få de flesta att ifrågasätta rimligheten i de populäraste förklaringarna till att människan alls existerar.


För nästan 4.5 miljarder år sedan kolliderade vår jord med en annan himplakropp. Något i storlek med planeten Mars. Det fantastiska är att den kollisionen skedde i en extremt lyckosam vinkel! Kollisionsvinkeln ändrade inte jordens rotationsaxel. Jorden kunde i värsta fall fått en rotationsaxel i plan med dess omloppsbana runt solen (som stackars Uranus).

Jorden och det som kolliderade med jorden hade båda väldigt lyckosamma rörelseenergier. Kollisionsvinkel och energi var nämligen tillsammans väl balanserade för att slunga ut lagom mängd (ca 70%) av jordskorpan i rymden.

Denna kollision möjliggjorde uppkomsten av kontintentaldrift och månen skapades (i stabil bana!).

Den nya himlakroppen stabiliserade jordens rotationsaxel. För, utan en stor måne hade jordaxeln wobblat kraftigt, mellan 0 och 90 grader, inom perioder på bara 10 miljoner år. Rotationsaxelns förändringar hade annars varierat närmast ”kaotiskt” och helt omöjliggjort utvecklingen av högre stående former av liv.

Som exempel kan nämnas Venus, vars rotationsaxel snurrat hela 177 grader. Där är det svettigt på många sätt. Den lutning jordens rotationsaxel har, ger upphov till våra årstider och påverkar vårt klimat på ett avgörande sätt. (Jag utelämnar precession etc i detta inlägg).

Den som nu tror att jag fabulerar och konstruerar hypoteser för att ”bevisa” hur unik vår planet och dess liv är, kanske litar mer på vetenskap? Här får du några länkar till Astronomy Today, Astrobiology Magazine och ett boktips som bättre täcker hela ämnet – allt utan att nämna Gud!


Övriga inlägg i serien:
Gud genom vetenskapens linser. Del 1 – Solförmörkelse
Gud genom vetenskapens linser. Del 2 – DNA sekvensering
Gud genom vetenskapens linser. Del 4 – Solen
Gud genom vetenskapens linser. Del 5 – Galaxen
Gud genom vetenskapens linser. Del 6 – Bortom materia

Annonser
Det här inlägget postades i Vetenskap. Bokmärk permalänken.

Vad tänker du på? Dela med dig!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s