Jesus i Indien?

För många är Dan Browns romaner kanske den första och enda glimten av den kristna tron. För ännu fler är Dan Browns fantasier det som utgör hela deras bild av katolska kyrkan.

Nu kommer snart ännu en kioskvältare (kanske), ”The Breath of God” av Jeffrey Small. Den boken spinner vidare på en myt från slutet av 1800-talet, vars upphovsman är den ryske journalisten Nicolas Notovitch.

Notovich påstår att han under en resa i norra Indien bröt sitt ben och fördes till Hemis klostret för vård. Under sin tid i klostret läste munkarna verser ur en skrift som de kallade ”Issas liv”. Efter hemkomst till Europa återgav Notovich dessa berättelser i en bok som publicerades 1894. I korthet går Notovich berättelse ut på att Jesus vid 13 års ålder följer handelsmän till Indien för att fördjupa sig i Buddhismen. Först välkomnas Jesus av Jainister, men lämnar dem snart, för att i sex år studera Buddhas läror. Jesus sägs slutligen hamna i konflikt med brahminerna för att ha predikat för kastlösa och återvänder vid 29 års ålder till Israel.

Det finns många andra versioner om ”Jesus i Indien”, berättelser både före och efter Jesu död. Böcker och ”dokumentärer” spinner sedan vidare på ämnet.

Och nu kommer alltså ännu en lycksökare. Några dollar hamnar säkert Jeffrey Smalls fickor.

Det går tydligen bra att tjäna pengar på både det som finns och inte finns i Bibeln.

Tänk om fler försökte ta till sig det som av olika anledningar faktiskt står i Bibeln och är den bokens syfte?

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Jesus i Indien?

  1. kyrkis skriver:

    Jesus ska ju ha varit i England också innan hans officiella liv började. Och så påstod ju Smith att han tog en tur till Amerika innan han for till himmelen…

Vad tänker du på? Dela med dig!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s