Normativ hatpropaganda anno 2011

Visst vore det skönt att kunna läsa tidningsartiklar och våga tro att återgivningarna ger en balanserad och nyanserande beskrivning av tillvaron, i denna och andra världar? Det vore otäckt ifall enskilda skribenters personliga uppfattningar skulle styra din bild av omvärlden.

Sanningen är tyvärr att du blir blåst hela tiden.

Ett område som mycket sällan hanteras balanserat är katolska kyrkan. I det ämnet verkar svenska journalister fullständigt utlämnade åt charlataner, som oftast bara presenteras för att bekräfta journalistens egna fördomar. Det finns fler sådana områden, som t.ex. Palestinafrågan.

I denna röra av okunskap, idioti och fördomar framställs katolska kyrkan som ett hot mot demokrati, utveckling och vetenskap. (Likheterna med afganska talibaner är slående).

Nyligen publicerade ett antal tidningar recensioner av Alan Poseners nya bok ”Påvens korståg. Vatikanen och kriget mot det moderna samhället”. Titeln borde väl få alla katolikhatare att dregla av förväntan.

Men, titeln avslöjar också vad bokens syfte är och därmed också hur trovärdig den är.

Exempel: påven sägs ”förringa förintelsen, ifrågasätta Darwin och angripa nutida företeelser som jämställdhet och pluralism kämpar han för en återgång till det intellektuella och politiska klimat som rådde före upplysningen. En kristen fundamentalism fullt jämförbar med den islamistiska”.

Det märkliga är inte påståendet – det är nämligen den normala bilden bland alla som för längesedan förlorat sin egen historia.

Låt oss kika på påståendet om att ”ifrågasätta Darwin”. I mars 2009 (150 års jubileum av Darwins bok ”The Origins of Species”) organiserade Vatikanen en internationell konferens kring ämnet – knappast för att ifrågasätta, men för att fördjupa de perspektiv som evolutionsteorin kan ge både vetande och tro. Länken ger inblick i vad som diskuterades i konferensen – ljusår från det intellektuella klimat som råder i katolikhatarnas Sverige.

Påståendet om att ”förringa förintelsen” är så avgrundsdjupt dumt att det knappast förtjänar att bemötas. Katolska kyrkans män och kvinnor har själva sett koncentrationslägren inifrån; enbart i Dachau internerades nästan 2,600 katolska präster.

I brist på både balans och kunskaper låter sig många skribenter tacksamt låna sig till att sprida lögner.

En ateistisk fundamentalism fullt jämförbar med den islamistiska dårskapen? Se själva hur tacksamt betet sväljs på Östgöta Correspondenten, Sydsvenskan, och Helsingborgs Dagblad.

Problemet är nu inte enstaka skribenters blunder, utan att dessa klavertramp är de verkliga hoten mot demokrati och utveckling – diskussioner torpederas när utgångspunkten för kritik befinner sig i fablernas värld.

Lögner ersätter fakta och blir den sanning många lever med… Konsekvenserna har vi sett förr och vi ser det upprepas mot vår tros äldre bröder och systrar, i Sverige 2011.

Enskilda skribenters personliga uppfattningar styr mångas bild.

(Uppdaterat 2011-10-13: Länkar till evolutionskonferensen 2009 och DN är inte längre aktiva. Ändrat länk till konferensprogrammet och DNs arkiv)

(Uppdaterat 2011-06-27: Ännu en skribent exponerar ogenerat sin totala okunskap och sväljer tacksamt betet)

Annonser
Det här inlägget postades i Katolsk Tro. Bokmärk permalänken.

Vad tänker du på? Dela med dig!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s