Perp walk

För längesedan kunde gatlopp vara ett straff för dömda brottslingar. En dömd person sprang mellan rader av åskådare som slog den dömde.

Idag är vi ju så mycket mer sofistikerade, eller hur?

Sanningen är tyvärr den att vi idag inte tillämpar gatlopp som straff för dömda – det räcker med att någon är misstänkt.

Istället för att slå någon, så hängs misstänkta ut i pressen, även om de långt senare befinns vara oskyldiga. Misstänkta ges därigenom ett livslångt straff, utan rättegång.

I Sverige har det närmast blivit regel att misstänktas namn och bild publiceras långt före rättegång. Förfarandet ursäktas med att det finns något som kallas ”allmänintresse”. I USA löper misstänkta ofta gatlopp mellan rader av pressfotografer utanför rättegångslokalen, eller avbildas på andra förnedrande sätt iförda t.ex. handfängsel i en polisbil.

Mellan USA och Sverige ligger Norge. Där råder strängt förbud att publicera bilder på både misstänkta och dömda personer på väg till, eller från, en rättegångslokal. Tanken är att personer i dessa situationer är särskild sårbara och att även dessa personers mänskliga värdighet förtjänar att respekteras. Norska publicister som brutit mot denna regel har själva lagförts och dömts.

Jag tror inte särskilt många i Sverige längre reagerar mot denna ”moderna” form av gatlopp som tillämpas så flitigt idag. Som så mycket annat är begreppet ”mänsklig värdighet” nästintill utrotat i det vår mytologi kallar ”världens modernaste land”.

Rättssäkerhet, människovärde är några av de många värden som eroderar allteftersom vi driver ifrån den kristna grund som gav oss vår civilisation.

Testa din omgivning med påståendet att ”även mördare förtjänar respekt”.

Det var Kristus som såg och behandlade horor, utpressare och galningar som människor – gör du det?

Idag är vi ju så mycket mer sofistikerade!

Annonser
Det här inlägget postades i Civilisationsmognad. Bokmärk permalänken.

Vad tänker du på? Dela med dig!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s