Sverige – ett ateistiskt DDR?

Vi vet alla att vissa åsikter inte är ”rumsrena”. Under en kort period var exempelvis rasistiska uttalanden tabu, men verkar nu flyta upp allt oftare.

Sedan finns en stor gråzon av livsstilar som under lång tid knuffats mot att bli tabu. Som t.ex. att vara öppet bekännande kristen.

Buddhism har ju varit trendigt; imponera med lite exotisk ”visdom” och lagom dos mystik. Många artister i Hollywood praktiserar ju diverse yogatekniker etc, så då måste det ju vara ”rätt”, eller hur? I svensk mytologi påstås ju buddhismen inte ha någon gud, så då är det ju än mer passande.

Så har vi en mängd människor som tror på mycket annat, som inte är lika populärt längre, t.ex. New Age. Då är det istället trendigt att håna människor med New Age sympatier. Eller, varför inte starta kampanjer mot enstaka personer?

Det otäcka är nu att det verkar finnas någon osynlig åsiktsmall som är den ”rätta”. Den som kliver utanför dessa ramar riskerar faktiskt att förlora sitt arbete, eller se sin karriär ordentligt punkterad.

Istället för att nyansera, diskutera och bättre förklara det som ligger utanför godkända åsiktsramar, så fortsätter media att förstärka gränsen mellan ”rumsrena” och tabubelagda åsikter. Olika konstnärers påstådda ”sprängning av konventioner” är ju inte mycket mer än ynkliga kliv i effektsökande konformism.

Har någon t.ex. sett en endaste konstnär som visar aborterade barn som de dödade människor de är? Nej, för det är ju tabu.

Min erfarenhet är att toleransen i Sverige är en kollektiv illusion. Den rämnar när exempelvis en professor, eller lärare bemöts av skräck och hån, bara för att h*n råkar vara bekännande kristen.

Tänk om det uppfattades som en tillgång att ha ett samhälle där varje medborgare öppet vågar presentera olika perspektiv?

Törs du prova rollen som dissident? Prova rollen som katolik i ett öppet samtal – då får du stifta bekantskap med bl.a. begreppet kollektiv skuldbeläggning. Det är en garanterat lärorik lektion i hur ”tolerant” vårt samhälle egentligen är. Den riktigt modiga/e kan göra ett försök att promenera runt i burka – då behöver du inte ens säga något…

Annonser
Det här inlägget postades i Civilisationsmognad. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Sverige – ett ateistiskt DDR?

 1. l_johan_k skriver:

  Prova rollen som katolik i ett öppet samtal – då får du stifta bekantskap med bl.a. begreppet kollektiv skuldbeläggning.

  LOL!

  Stora ord från någon som mer än gärna buntar ihop ateister med nazister och stalinister.

 2. l_johan_k skriver:

  Ännu roligare blir det då man ser att du gör det redan i inläggets rubrik!

 3. Zoltan skriver:

  Det är härligt att se hur en av de som förföljs och misstänkliggörs på de mest vidriga sätt får en tyst upprättelse.

  Däremot tror jag inte att en fullständig upprättelse någonsin kommer att ges – en gapande pöbel behöver alltid något att förakta och spotta på.

  Mer ”bröd och skådespel”, serveras alltid av konformismens lakejer på Sveriges största exploatör av vidrigheter – Aftonbladet.

Vad tänker du på? Dela med dig!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s