Palestinafrågan

Palestinafrågan är och har förblivit det centrala problemet i Mellanösterns konflikter. Ämnet är oerhört infekterat och omgärdas oftast mer av personligt tyckande än av fakta.

Men, det är väldigt lätt att göra en tidsresa och själv se händelserna runt staten Israels födelse spelas upp i repris. De händelser som skapade det vi idag kallar ”Palestinafrågan”.

Hemkommen från åren 1947-1948 har jag därföt målat upp nedanstående karta som du själv kan följa länkarna in i. Klicka friskt och njut av journalistiken från den tid då journalistik stod på sin absoluta höjdpunkt!

Oktober 1947

I början av oktober 1947 och efter 25 år under brittiskt styre, meddelar Storbritanniens FN-ambassadör att de nu är redo lämna Palestina. Världen undrar, ”vad ska hända nu? Samma vecka presenteras en FN-rapport innehållande två förslag för Palestinas framtid; antingen bilda två separata stater, en judisk och en arabisk, eller en federation under arabisk överhöghet med semiautonoma judiska och palestinska stater. Flertalet arabiska talesmän vägrar acceptera en judisk stat i någon form. Sionistiska företrädare anser att det förstnämnda förslaget är bättre än ingen stat alls.

Under tiden fortsätter ett lågintensivt inbördeskrig mellan sionister och araber.

I mitten av oktober träffas Arabförbundet utanför Beirut: de varnar ”vi kommer vidta förebyggande åtgärder vid Palestinas gränser”. Men, några trupprörelser syns dock inte i verkligheten.

November/December 1947

Den 29e november röstar FNs generalförsamling för resolution 181, med rösterna 33 mot 13. Två tredjedels majoritet krävs för en bindande resolution och röstläget hade under veckan svängt från ett nej till ett ja. En arabisk och en judisk stat ska utropas. De arabiska representanterna lämnade mötet i protest, inställda på att fortsätta sitt motstånd mot en judisk stat i Palestina.

Mördandet tar fart

Det lågintesiva terrorkriget ges nu ny näring på båda sidor. Den underjordiska judiska armén, Haganah, börjar uppträda öppet.

Arabförbundet planerar nu för krig. Avsikten är att stoppa fler judiska immigranter så snart britterna lämnat området. Från februari 1948 avser britterna nämligen tillåta en judisk immigrationstakt på 10,000 personer per månad, mot nuvarande 1,500. Jihad utropas från Kairo.

Deir Yassin, 9e april 1948

Vintern och våren förvandlas till ett tillstånd liknande inbördeskrig mellan araber och judar. Den 9e april 1948 förändras så situationen på ett dramatiskt sätt med Deir Yassin massakern. Av den arabiska byns 600 invånare dödas 107, inklusive kvinnor och barn. Ett följande nyhetsmeddelande om massakern med påståenden om våldtäkter av gravida, barnmord och andra förbrytelser fabriceras av den palestinska radiojournalisten Hazem Nusseibeh. Den judiska, högernationalistiska, militära gruppen, Irgun, dubblar antalet dödade till 254 i sin propanda.

Panik utbryter nu bland Palestinas araber. Många araber flyr från sina hem. Många araber som stannat ger upp den väpnade kampen och söker fred med judiska grupper. Den judiska sidan möter snart inget större militärt motstånd i Palestina.

Genom nyheten om Deir Yassin massakern föds så den palestinska flyktingfrågan!

Bland både judar och araber hävdas idag att nyheten om Deir Yassin massakern användes av den arabiska sidan för att tömma Palestina inför en annalkande arabisk invasion (som inträffade fem veckor senare). Jag har aldrig sett bevis för att det fanns en sådan koppling.

Självständighet och krig

Den 14e maj 1948 utropar David Ben-Gurion nationen Israels sjävständighet. Och nästan samtidigt, på natten till den 15e maj anfaller trupper från Egypten, Irak, Jordanien, Libanon och Syrien.

The Palestine Post - "State of Israel is born"

And the tragedy continues

Resten är historia; upprepade krig startas mot staten Israel och som slutar med att förvärra den palestinska flyktingtragedin. En tragedi som göder hatet mot Israel i hela den muslimska världen än idag.

Jag har nu försökt(!) ge en objektiv och kortfattad bild av händelseförloppet, om det är möjligt.

De som tittat på den länkade Youtube intervjun med Hazem Nusseibeh ser i tillhörande kommentarer hur sanslös historiebeskrivningen blivit på olika håll. Du vet ju själv vilken bild som spridits i Sverige och har säkert en personlig uppfattning i frågan. Hur har den bilden vuxit fram?

(Inlägget publicerades första gången 21a september 2009)

Annonser
Det här inlägget postades i Civilisationsmognad. Bokmärk permalänken.

Vad tänker du på? Dela med dig!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s