Att begripa det obegripliga

Tidigt på morgonen efter sabbaten, medan det ännu var mörkt, kom Maria från Magdala ut till graven och fick se att stenen för ingången var borta. Hon sprang genast därifrån och kom och sade till Simon Petrus och den andre lärjungen, den som Jesus älskade: ”De har flyttat bort Herren ur graven, och vi vet inte var de har lagt honom.” Petrus och den andre lärjungen begav sig då ut till graven. De sprang båda två, men den andre lärjungen sprang fortare än Petrus och kom först fram till graven. Han lutade sig in och såg linnebindlarna ligga där men gick inte in. Simon Petrus kom strax efter, och han gick in i graven. Han såg bindlarna ligga där, liksom duken som hade täckt huvudet, men den låg inte tillsammans med bindlarna utan hoprullad på ett ställe för sig. Då gick också den andre lärjungen in, han som hade kommit först till graven. Och han såg och trodde. Ännu hade de nämligen inte förstått skriftens ord att han måste uppstå från de döda.

(Joh 20:1-9)

Vad skulle du ha tänkt? ”Vem kan ha stulit kroppen?”, är förmodligen den omedelbara frågan.

Vi kan lätt känna igen oss i Nya Testamentets människor. De tvivlar, de förstår inte, de skyndar till enkla slutsatser. Jesu egna lärjungar, som alla vandrat med Messias i flera år, sett och själva utfört mirakel, de verkar nu helt nollställda. De är fortfarande i chock. Över sveket bland sina egna, över tortyren och avrättningen. Och nu detta, en gravskändning!

Men, redan samma dag kommer de alla att träffa Kristus igen, på ett mycket nytt sätt. Och skeptikern bland apostlarna kommer få bevis.

Skulle du tro om du fick se och tala med Kristus? Om du fick röra vid honom? Sticka dina fingrar i hans händers spikhål? Räcker ens det för att övertyga någon idag?

Har rädslan för den kristna tron blivit kronisk? De första kristna hotades till livet, men trodde ändå.

Idag verkar många mer rädda för vad andra ska tro om dem ifall de plötsligt skulle börja följa Kristus. Vad säger det om vårt land, i vår tid?

Det finns mycket som verkar obegripligt, än idag.

Annonser
Det här inlägget postades i Katolsk Tro. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Att begripa det obegripliga

  1. Teija skriver:

    Kristus är uppstånden! Sannerligen uppstånden! En glad påsk önskar jag dig och de dina!

  2. l_johan_k skriver:

    Har rädslan för den kristna tron blivit kronisk?

    Vi får hoppas det.

Vad tänker du på? Dela med dig!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s