Katolska spöken den 2a mars 2011

Vissa saker i tillvaron får smutskastas bortom alla rimlighetens gränser, eftersom det ”alltid” har varit så. Åtminstone i Sverige.

I några olika tidningar, som har en avgörande betydelse för majoritetens uppfattningar, kan vi idag lära oss följande om katolska kyrkan och katoliker:

Så får återvinningsstationen eller Myrorna fylla ungefär samma funktion som den katolska kyrkans bikt eller avlatsbrev. Hjärtat lättat, hem och synda på nytt. ”Jaha, då vet alla det som journalisten inte vet om biktens betydelse och syfte.

Och avseende misshandel av barn får vi lära oss: ”Föräldrarnas frihet anses gå före barns rätt. Det finns också religiösa skäl, både i kristna och muslimska länder men här tycker jag att särskilt katolska länder, har en starkare förankring i religionen, säger Mali Nilsson.” Katoliker slår gärna sina barn med Bibeln. Då vet vi det.

Detta är exempel från dagens tidningar och året är 2011, inte 1641…

Om liknande generaliseringar inneslöt judar, så skulle fördomarna framstå som alltför tydliga. Men, det är fullständigt accepterat att skriva och säga vad som helst om katoliker – det är kanske en del av det svenska kulturarvet?

Fenomenet katolikskräck utnyttjas däremot på ett tankeväckande sätt i Göteborgsoperans uppsättning av ”Looming sky/Utkanten”. Kanske ett tecken på att fler börjar se vilka fördomar och myter som fortfarande odlas i Sverige? (Men, detta perspektiv är inte helt uppenbart för alla recensenter)

Annonser
Det här inlägget postades i Katolsk Tro. Bokmärk permalänken.

Vad tänker du på? Dela med dig!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s