Vägra utveckling!

Varför är någon ateist?

Är det enbart för att man inte förmår att tro?

Olika vetenskapliga studier har indikerat att människa äger en genetisk disposition för religiös tro. Varför utvecklas då inte denna förmåga hos alla i vuxen ålder? Vilka mekanismer undertrycker det som verkar vara en del av människans natur?

Av egen erfarenhet vet jag att det kan vara en religiöst ointresserad, eller t.o.m. religionsfientlig omgivning. Det krävs mycket mod och övertygelse för att stå ensam stark, oavsett vad man tror/är.

En annan anledning till att man kanske är ateist är helt enkelt att man inte mött några tilltalande religiösa ”paket”. Allt verkar lika flummigt, motsägelsefullt och konstruerat.

Kanske lever man i tron att religiös tro och intellektuell redbarhet är varandras motsatser? Så är det nog, i vissa religiösa kretsar. Det är då bara tragiskt att aldrig begripa hur många kristna vetenskapsmän som lyckats kombinera en levande tro med t.ex. framgångsrik vetenskaplig karriär – för det verkar ju bara vara ateister som ser en konflikt mellan vetenskap och tro. (Gissa hur många av månens kratrar är uppkallade efter katolska präster och varför? Eller vilka som utvecklade seismologin till vetenskap?)

Eller, så är man rädd. Detta tror jag faktiskt är den vanligaste orsaken i Sverige till att försvara en övertygat ateistisk världsbild. Många tror nog att kristna är lallande sektmedlemmar; hjärntvättade, blint lydande någon sektledare. Kanske är man rädd för att en kristen tro förhindrar personlig utveckling? (I verkligheten katalyserar kristen tro den personliga utvecklingen – den eftersträvar en kontinuerlig och livslång förändring).

Slutligen har vi så den individuella förmågan. Det är bara så att vissa inte förmår utveckla sin medfödda förmåga, bortom barndomens förenklade bilder – de är helt enkelt religiöst obildbara (som Humanisterna). Men, liksom de flesta kan lära sig skriva och räkna, så kan de flesta faktiskt också lära sig utveckla andra medfödda kvalitéer, som förmågan att vända sig mot Gud.

Har jag nu glömt någon mekanism till varför någon vill vara ateist? Och varför ska någon ens orka försöka bry sig om religion?

Ja, varför ska man alls utvecklas som individ?

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Vägra utveckling!

 1. Den förlorade Sonen skriver:

  Jag tror mer att det handlar om frågorna om varför Gud tillåter lidande i det egna eller andras liv. Det är inte alltid lätt för en kristen heller att se anhöriga drabbas av svåra sjukdomar, jordbävningar etc. Jag kan förstå att man kan bli ateist.

  • Zoltan skriver:

   DFS,

   ”kan förstå att man kan bli ateist”

   Det förutsätter att man anser Gud vara den ansvarige för allt som händer, eller hur?

 2. Den förlorade Sonen skriver:

  Jag tror inte man kan säga att Gud är ansvarig för det som han endast tillåter. Men visst, i viss mån.

Vad tänker du på? Dela med dig!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s