Ateistiska skygglappar?

Med anledning av att regeringens utredning nu presenterat förslag för hur barn som utsatts för övergrepp på svenska fosterhem ska bemötas, så repriserar jag ett inlägg från den 16e oktober 2009. Frågeställningen i inlägget är lika aktuell idag som tidigare. Men, något pladder om ”tystnadens kultur”, eller andra förenklingar som alltid förekommer i samband med katolska kyrkan verkar alla soffanalytiker hålla tyst med i detta fall.

Låt oss nu se om de 125 000 kränkta barnen i Sverige får lika mycket uppmärksamhet som motsvarande händelser fått när de förekommit inom katolska kyrkan.

Under de senaste åren har ett antal skandaler skakat katolska kyrkan; i bl.a. USA, Irland och Polen. Det jag tänker på är övergrepp mot barn, ofta sexuella. Med rätta har då många reagerat med bestörtning.

Nu öppnas ett annat kapitel, övergrepp på barn i svenska fosterhem och institutioner (Dagen, SVT). Enligt de uppgifter som hittills presenterats har uppemot hälften av barnen utsatts för övergrepp! Och det kan då handla om uppemot 125 000 barn under åren 1925 till 1995 – kan detta verkligen vara sant?

Oavsett tid och plats är brottet lika sataniskt. Det måste alltid leda till påföljd för förövarna och någon slags upprättelse för offren.

Men, med detta inlägg vill jag mer rikta uppmärksamheten till hur vanligtvis mycket högljudda ateister kommer att bemöta denna nyhet. Kommer ett ordsvall liknande det som reflexmässigt riktas mot kristna, eller kommer detta illdåd att få passera med tystnad? Liknande groteska brott brukar ju vanligtvis generera extremistiska slutsatser om religion i allmänhet och angrepp på kristna i synnerhet. Kommer ateister att dra några slutsatser alls om det sekulära samhället på det sätt som oftast drar alla kristna över en och samma kam?

Låt oss nu se hur täta skygglapparna är…

(Uppdaterat 2009-10-18: Vilken monumental feghet och ynkedom som präglar svensk journalistkår! Inga fler tar upp nyheten, utan gömmer huvudet i sedvanlig papegojjournalistik – rapandet av nyhetsbyråers telegram och idiotiska trivialiteter. Det ser alltså ut som om Europadomstolen kommer att få bli den enda instans som kan ge någon form av upprättelse och röst till offren.)

(Uppdaterat 2009-10-17, 17.20: Vilken talande tystnad i media! Propagandatrumpeten TT duckar, varenda tidning i landet hade skrivit, ledarsidor hade osat av krav på gottgörelse och ursäkter, bloggosfären hade exploderat – om denna gigantiska pedofildynga hade orsakats i ett kristet sammanhang. Men, nu handlar det om ett skott mot den svenska präktigheten och då är det tyst, överallt. ”Enligt Göran Johansson är det tydligt att frågan oftast tystas ner”…)

(Uppdaterat 2009-10-17, 14.50: Lite grävande i äldre nyheter visar att skandalen varit under uppsegling en längre tid, men att ingen egentligen velat lyssna, vilket gör detta ännu värre! SvD april 2006, Dagens Samhälle augusti 2007, SR augusti 2007 och Sydsvenskan augusti 2007.)

(Uppdaterat 2009-10-17, 13.45: DN, väljer att öppna för förnekelse; ”risken för en skev presentation annars är stor”. Oj, den balansen gäller annars aldrig rapportering om oss katoliker.)

(Uppdaterat 2009-10-17, 10.25: Efter mer än 12 timmar har endast ytterligare en tidning i Sverige publicerat nyheten, genom en lokaltidning i Östra Småland. I finsk media har dock nyheten spridits.)

(Uppdaterat 2010-01-14: Så kom då någon slags reaktion i media efter publiceringen av utredningen – nästan inga analyser, enbart ett återgivande av TTs sammanfattning. Jaha, misshandel av uppemot 125,000 barn är tydligen ingen kioskvältare när det sker i Sverige i svensk social barnvård – bara då det sker i den ”mystiska och intrigerande katolska kyrkan”. Dagen, DN, SvD, AB)

Annonser
Det här inlägget postades i Civilisationsmognad. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Ateistiska skygglappar?

 1. Tidkunne skriver:

  Det finns starka katolska lekmannakrafter i London och i Bryssel som noga bevakar saken. De förses med fakta…

  Om detta tigs ihjäl här så får det sippra ut i världspressen istället.

 2. Zoltan skriver:

  Tidkunne,

  Mig veterligen är det bara tidningen Dagen som följt upp detta. Resten av pressen springer vidare mot nya smaskiga katastrofer att vältra sig i.

  Någon förvånad?

Vad tänker du på? Dela med dig!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s