Är du blåst?

Din åsikt är värdefull!

Vad formar dina åsikter? Vet du ens själv hur dina åsikter formats? Hur vet du att du inte blivit manipulerad? Går det att veta om du blivit blåst?

Mångas världsbild byggs upp av den informationsflod som media ger. Det är omöjligt att vara expert på allt, eller ha förstahandsuppgifter om händelser från världens olika hörn.

Felaktig information kan vara väldigt farlig. Indikationer om förekomsten av massförstörelsevapen i Irak ledde George W Bush och Tony Blair att angripa landet. Den informationen visade sig senare vara fel. Men, skulle du ha gjort annorlunda med samma information?

Än värre är det när fakta manipuleras för ett visst syfte. Dolda syften. Konspirationsteorier är mycket populära och nästintill omöjliga att motbevisa. Men, tänk om någon konspirationsteori faktiskt råkar vara korrekt?

Kan manipulation ske utan att den som sammanställer informationen själv vet om det? Hur mycket av rapporteringen i media är egentligen vidareutvecklade spekulationer, baserade på lika felaktiga antaganden om något skeende?

En väl placerad ”skandal” kan avgöra ett riksdagsval och ge en medelmåttig murvel strålkastarglans i någon vecka.

Oavsett om det senare visar sig vara korrekt återgivet, eller fabricerat, så har du påverkats. Till slut kan ingen längre skilja mellan verklighet och skrönor – allt flyter ihop. Som bekant har vi ett nytt riksdagsparti vars hela existens grundar sig på illusioner och lögner.

Det mest effektiva sättet att upprätthålla ett balanserat perspektiv är att tala med de människor som befinner sig närmast olika händelser. Alternativt ta alla ”nyheter” med många skopor salt – det visar sig nästan alltid finnas mer kvar att berätta än det som berättats…

Som katolik ser jag väldigt mycket galenskap om katolska kyrkan valsa runt i olika sammanhang. De flesta verkar tro att lögnerna är sanna, eftersom det bekräftar illusionen om de ”fasansfulla papisterna som dricker blod och tillber demoner” som odlats i århundraden i denna del av världen. (Vad tror du syftet är med en sådan svartmålning?)

Vad av allt du tror dig veta om människor utanför din närmaste bekantskapskrets är egentligen sant?

Hur vet du att du inte blivit blåst?

Annonser
Det här inlägget postades i Civilisationsmognad. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Är du blåst?

 1. Stefan Herczfeld skriver:

  Jag tror att vi i de flesta sammanhang har en tendens att dels projicera, och att dels ta till oss fakta och bilder på ett selektivt sätt. Det är sådant man utnyttjar i marknadsföring och försäljning. Det fungerar alldeles utmärkt. Billig-butiken säljer till de som är smarta på så sätt att de sparar pengar, även om det kostar i kvalitet och transporter. Fin-företaget säljer på att man skall unna sig kvalitet, vilket lönar sig i längden…

  Även om jag ser att bilder om den katolska kyrkan och tron är förvridna, så tror jag inte att fakta skulle lösa problemet. Det handlar nog mer om vad människor har för bilder av sig själva och sin omvärld.

  • Zoltan skriver:

   ”tror jag inte att fakta skulle lösa problemet”

   Undrar vad man lär sig i svenska skolor om katolska kyrkan? Är det något mer än inkvisition, Galileo och Richelieu – mer än så nämndes inte på min tid. Inte ett ord nämndes om vad som utgjort den civilisationsbärande grunden för vår världsdel.

   Tragiskt att landets ungdomar aldrig får veta något om ett alternativ till den ytliga konsumtionshets vi omges av – en livsstil som förbrukar människor som om vi alla vore billiga konsumtionsvaror… Det kallar jag blåsning!

 2. Jag har varit blåst!

  Men dHA blåste korsdrag i mitt fattiga kyrkoliv. Jag är hellre fattig med rikt kyrkoliv; än rik med inget kyrkoliv!

  Den som missar en mässa, missar en massa. Massan missar en massa och springer på massa mässor (krims-krams dito) och dövar den masspsykos som drabbar en ”miss” som missuppfattat det ”mäss:ta” av målet! 😉

 3. Tobias skriver:

  För den stora allmänheten så finns knappast Katolska Kyrkan. Och när jag går i SvK, vilket händer ganska ofta pga familjen, så får man en tydlig bild av att kristen tro är ett museum.
  Senast i söndags predikade prästen om att kristna ”förr i tiden” gick i kloster.
  Och dessutom lyckades hon klämma in lite new age när hon förklarade att man gjorde så för att för att söka Gud ”i sitt hjärta”.
  Och när konfirmanderna sen fick höra att man inte behöver kunna något om Gud längre eftersom vi numer ”i vårt hjärta” vet vad som är rätt och fel, tyckte jag att det var direkt olustigt.
  Jag kommer nog inte följa med något mer. Kanske överreagerar jag, men det verkar som om all hårdvara är skrotad, och endast mjukvaran finns kvar. Men båda behövs om den kristna ”produkten” ska fungera.

  Jag behöver vara i en kyrka där man fortfarande oreserverat kan lägga hela sitt liv i Guds händer, genom att tex gå i kloster.
  Där man söker Gud, det stora mysteriet, i allt. Och kanske t.o.m. speciellt i Kyrkan och sakramenten!
  Och där man faktiskt fortfarande anser att kunskap om tro och kristendom har ett värde. Där man inser att hjärtat kan leda fel, om inte förnuftet får vara med.

  Pax
  TJ.

  • Zoltan skriver:

   Det var en stark vind som förde mig tillbaka till Gud. Det är jag tacksam för och jag kan bara önska att det funnes ett enkelt sätt att för andra beskriva vilken fullhet som finns i tron på Kristus.

   Avseende Svenska ”Kyrkan” så hyser jag inga illusioner; lägg ner farsen och bygg istället upp en ny församling som aldrig kompromissar med sin grund, alternativt att de återstående troende söker en ny samhörighet med andra kristna samfund som verkligen ”älskar Herren, din Gud, av hela ditt hjärta, av hela din själ, av hela ditt förstånd och av hela din kraft”.

   Spännande tider vi lever i (som alltid)…

 4. I sanning spännande. Eklektriskt, eller nåt! 🙂

 5. Kristian Grönqvist skriver:

  Mycket balanserat skrivet.
  Hörsägen, vandringslegender, okunskap är ett otyg utan dess like.
  Speciellt på nätet, där folk ofta konfronteras när de är ensamma och sårbara.

  Dilemmat är precis detsamma med profana berättelser som med religiösa. Har Du tänkt på det?
  Hur mycket, av det Du marknadsför, vet Du egentligen att är sant.
  Det mesta är information i minst femte hand.
  Tolkningar, Koncilier, profana kejsare, utsållade dokument som inte passar in i berättelserna etc.
  Från transformationen till bloddrickande är det faktiskt bara ett tuppfjät
  Från oblat till kannibalism samma sak.
  Man kan säga att den katolska kyrkan själv är upphovet till legenderna och vandringshistorierna, eller hur? Sen att folk gärna missförstår vet både Du och jag.
  Det är aldrig lätt att vara både mystisk och verklig på samma gång…

Vad tänker du på? Dela med dig!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s