Katolska fundamentalister?

Varje dag kan man lära sig något nytt.

Som troende och aktiv katolik borde jag veta en hel del om mitt samfund. Men, det visar sig att det alltid finns något kvar att lära sig.

Enligt ett reportage i Helsingborgs Dagblad har konstnären Marianne Arnbäck skapat ett konstverk utifrån ett fotografi på ”tre katolska fundamentalister”. (En bild av konstverket finns i den länkade artikeln).

Nu undrar jag om någon läsare av denna blogg kanske kan förklara vad en ”katolsk fundamentalist” är? Jag har nämligen ingen aning om vad detta begrepp avser.

Är det en person som lever i enlighet med katolska kyrkan tro och lära? Är det en person som konsekvent följer sin tros övertygelse? Är man då en ”fundamentalist”?

Finns det människor som inte lever efter några övertygelser alls? Går det? Om alla människor har någon slags övertygelse, kan då alla kallas för ”fundamentalister”?

Ordet ”fundamentalist” är oerhört negativt laddat. De flesta tänker nog på en rabiat självmordsbombare.

Varför använder då någon ett sådant språk? Vad är avsändarens syfte?

Ja, det är sådant en troende och aktiv katolik kan fundera på när han läser om ett konstverk som avbildar ”tre katolska fundamentalister”…

(Läs gärna mer här när några andra katoliker spekulerar i vad begreppet kan tänkas avse)

Annonser
Det här inlägget postades i Civilisationsmognad. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Katolska fundamentalister?

 1. putte skriver:

  Jag tänker mer en fundamentalism som är så djupt inne i sin tro och som använder (t.ex.) bibeln till att trycka ner andra och ta rättigheter ifrån andra (t.ex. homosexuella). Och sånna som lever då enligt (t.ex.) bibeln så mycket att de vill att hela landet ska styras enligt kyrkan.

  Det var en enkät i polen där 50% av de frågade ville att staten skulle gå enligt bibelns regler.

  sjukt ju

  • Zoltan skriver:

   Mycket märkligt resultat i undersökningen, 50%! Undrar hur frågorna ställdes…

   Mig veterligen har separationen mellan stat och kyrka varit en kontinuerligt diskuterad frågeställning i katolska kyrkan de senaste 1700 åren… ””Ge då kejsaren det som tillhör kejsaren och Gud det som tillhör Gud.”

   Det finns en annan frågeställning: hur ska kristna agera i samhället? Ska de få följa sina övertygelser?

  • Zoltan skriver:

   Lite mer om kristen ”fundamentalism” i olika former kan man läsa om i dessa artiklar av Per Beskow, ”Anpassning eller isolering?” och ”Vem är fundamentalist?”…

   Därmed ger jag lite reklam åt en utomordentlig (katolsk förstås) tidsskrift.

 2. Cecilia skriver:

  Lite svårt att svara på en sådan här fråga utan att verka okatolsk, men det är väl inte konstigare än att det finns andra typer av fundamentalister- katolska fundamentalister är sådana som vill ha väldigt hård kontroll av andra och tjatar på sin närhet att gå på mässa varje dag, etc Präster som i predikan berättar om vilket parti man ska rösta på inför valet, eller folk som står vid kyrkutgången och kollar av vilka som skriver på olika upprop, t ex det om äktenskapets bevarande.

  • Zoltan skriver:

   @Cecilia,

   Din beskrivning påminner mycket om något som kanske kan kallas för ”entusiaster”? Det finns ju alltid några som känner en stark passion för något – och de är ofta ganska tröttsamma för en omgivning som har helt andra intressen.

   I begreppet ”fundamentalist” lägger jag yttringar som ”oresonlig” och ”fanatism”, ungefär som den antireligiösa noja som Humanisterna uppvisar i offentligheten.

   Jag känner igen din beskrivning av de som tävlar i att framstå som mest fromma och mest katolska – några anser ju att inte ens påven är tillräckligt katolsk. Det är ett fenomen jag alltid haft svårt för; farisévarning.

 3. Hmm. Fundamentalismen är ju en amerikansk modern variant av protestantism, där man håller fast vid fundamenten, dvs grundläggande kristna dogmata, som Jesu uppståndelse, treenigheten och jungfrufödseln.

  Detta är ju inte tillräckligt för en katolik, eftersom vi bekänner allt vad Gud uppenbarat. Alltså mer fundamentalistiska än Fundamentalisterna, om man så säger.

  Den överförda betydelsen däremot, vilken är den som oftast menas i vardagliga sammanhang, dvs rigid osv. Är ju bara ett skällsord som man häftar på sina meningsmotståndare.

  My two cents…. : )

  • Zoltan skriver:

   @DFS,

   ”mer fundamentalistiska än Fundamentalisterna”? Vad kan det tänkas heta? Här finns chansen att uppfinna en ny -ism!

 4. HGL skriver:

  Fråga konstnären om hon har qvar reklambilden?

  Sjelf har jag en gång retat mig på ngn artikel och svarat med artikeln Three catholic Fundamentalists, som sagdt är den provocerad af Fundamentalists Inside The Catholic Church By Dermott J. Mullan (dit jag äfven länkar).

  Fundamentalist då = Young Earth Creationist, evt. äfven Geocentriker, hvilket mina tre exempler liksom den fjerde voro.

  Lustigt men icke helt öfverraskande om min artikel fått ngt slags bakvändt genomslag via olika missförstånd om hvad ”fundamentalists” innebär i detta shg.

  För äfven Dermot J. Mullan lär väl knappast ha menat protestantisk begränsad ekumenism kring de fyra fem fundamentals:

  1 En Gud i Tre Personer,
  2 Frelsning genom Jesus död och förtjenster ALLENA genom tro ALLENA,
  3 Bibeln är Guds ofelbara ord,
  4 Katholicismen är obiblisk.

  Den bemärkelsen verkar föråldrad genom decenniers concentration på trean i min uppräkning.

Vad tänker du på? Dela med dig!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s