Kina – ”ett stabilt land”

Med anledning av att en viss åsikt sitter fängslad hemma i Kina och förhindrad att ta emot sitt erkännande, så följer nedan en repris från 8e april, 2008.

Hurra! Det är inte långt kvar till OS i Beijing, och den storartade invigningen den 8e augusti!

Minns nu någon november 1996, då Sveriges statsminister berömde den politiska stabiliteten i Kina?

Och år 2003 kommer så en engagerad motion från någon Sven Tolgfors i riksdagen (2003/04:U299 Dödsstraff och mänskliga rättigheter i Kina) som delvis beskriver hur denna fantastiska stabilitet åstadkommes:

”Enligt Amnesty har landet dödsstraff förutom för våldsbrott även för mutbrott och skattefusk. Till och med bensinstöld har lett till dödsstraff och resulterat i avrättning. Dessutom genomför landet offentliga massavrättningar.

Fångar tvingas delta i avrättningsparader genom städer inför stora åskådarmassor, för att därpå dödas t.ex. på åkrar. Människor har fått dödsdomar tilldelade offentligt på stora idrottsarenor.

Mellan 1990 och 1998 registrerade Amnesty 25 400 dödsdomar och mer än 16 500 verkställda avrättningar i Folkrepubliken Kina…

…Sveriges regering måste agera ”

Reporters Without Borders

Jaha, låt oss titta på lite mer text från Amnesty:

2004: ”3000 avrättade, 6000 nya dödsdomar”

2006:  ”Amnesty har kännedom om minst 1 010 avrättningar, en minskning från tidigare år, men enligt icke officiella uppgifter kan det röra det sig om 8 000 avrättningar, en siffra som dock är omöjlig att kontrollera eftersom de kinesiska myndigheterna anser att dessa uppgifter är en statshemlighet”

Och så har vi avrättningarna av spädbarn, som omöjligen kan ha gjort sig skyldiga till bensinstölder och skattefusk. Enbart i Shendong provinsen utfördes mer än 7000 tvångsaborter på barn i 7e till 9e månaden, enligt en jurist som jag låter förbli namnlös. En artikel på ämnet dök upp i Sundsvalls Tidning för inte så länge sedan.

Under tiden fortsätter Kina att ockupera Tibet, där situationen inte alltid är särskilt stabilt, samtidigt som landet stödjer de mest avskyvärda monsterregimer som fortfarande trampar på denna jord (Burma, Sudan)

Jaha nu är Sven Tolgfors landets försvarsminister och i regering. Ska vi slå vad om att hans ansvar på denna post är så betungande att både samvetet och pennan bedövats, så som samvetet verkade bedövat på vår förre statsminister under sitt besök i det land som alla så lystet paralyserats av?

Men huvudsaken är väl att vi får en trevlig stund framför våra kinesiskproducerade TV-apparater den 8e augusti, eller hur?

Någon mer än jag som aktivt kommer undvika köpa kinesiska produkter? Fånigt kanske, men det är det enda jag kan göra förutom att här beskriva hur en kommunistdiktatur fungerar.

Wiki - Tank Man

Himmelska Fridens Torg, Beijing, 5e juni 1989. Av Jeff Widener (Associated Press)

Läs gärna mer på http://www.olympicwatch.org

Annonser
Det här inlägget postades i Civilisationsmognad. Bokmärk permalänken.

17 kommentarer till Kina – ”ett stabilt land”

 1. Pekka S skriver:

  Jag lutar åt att bojkotta OS till stor grad. Ska även fundera kring köpandet av kinesiska produkter. Men tyvärr tror jag inte att sådant avståndstagande kommer att märkas i det stora hela. Folk är för glada i OS för att låta moraliska betänkligheter störa.

 2. Catti Ullström skriver:

  Köpandet av kinesiska produkter… är för stort för att bojkotta (tror jag). De flesta av oss har inte råd att skippa kedjor somikea, hm osv…

  Däremot. Riktade kampanjer mot företag som tex har fabriker i fackföreningsfria zoner eller annat skumt, riktade kampanjer mot de företag som sponsrar OS osv tror jag skulle kunna gå. Men det måste vara samordnat om det ska ha nån reell effekt. Och effekten blir ju farmförallt att vi skapar tryck på EU att sätta press på Kina, tror jag. Detsamma gäller bojkott av OS.

  //Catti

 3. Hans Lundahl skriver:

  USA hade i många stater hängning för heststöld en gång i tiden …

  deremot frågar jag mig huru allvarliga våldsbrott måste vara för en kula betalad af famillens efterlefvande … räcker en snyting? ett dråp? eller ngt deremellan?

 4. Hans Lundahl skriver:

  Fr. Michael Keating — Islam/Call to be Catholic fins nu på min blogroll

 5. minutz3 skriver:

  En tanke, Tibet ”ockuperades” i så fall för väldigt länge sedan, närmare bestämt 1950. I så fall anser jag att vi bör befria Åland också, från deras förtryckande Finländska ockupanter.

  Eller man kan också fundera hur det står till med mänskliga rättigheter här i vårt eget land också. Ta samerna exempelvis, som vi (mig veterligt) fortfarande kritiseras av FN för att vi behandlar illa.

  Det är dessutom något som vi kan göra något åt här i vårt närområde.

 6. Zoltan skriver:

  minutz3,

  Det är fullständigt fel att jämföra Åland med Tibet! Och helt absurt!

  Åland har inte ockuperats, det var ett noga diskuterat beslut, som alla inblandade stater omedelbart godkände. Dessutom är Åland demilitariserad zon.

  Tibet ockuperades militärt, och tibetanerna söker självständighet.

  Människor dör för sin önskan i Tibet, idag!

  Vad har vår ursprungsbefolkning med hela diskussionen att göra?

 7. minutz3 skriver:

  Zoltan: jag försökte mest göra en rolig poäng.
  Jag är väl medveten om att det inte är exakt samma sak, men försöker få lite perspektiv på hela frågeställningen. Jag har hört från många kineser om deras inställning i frågan, och Tibet var ju för många människor än mer förtryckande innan Kinas ockupation, eftersom människor då istället tvingades in i den buddhistiska filosofin.

  Saker är helt enkelt inte så enkla som de först ser ut att vara.

  Hade jag läsning på söndag förresten?
  (har fortfarande inte fått något e-brev om detta och inget svar på mitt SMS…)

 8. Zoltan skriver:

  minutz3,

  Kina har allt annat än en smickrande nutidshistoria. Läs gärna på om exempelvis kulturrevolutionen och Koreakriget.

  Ganska många i Sverige blev ordentligt blåsta av Mao i början av 70-talet. Överlåter till er läsare att fundera vad detta kan ha berott på, men ordet svensk ”provinsialism” är en ledtråd…

  Kina är en kommunistdiktatur som mördar människor, driver enorma koncentrationsläger och understödjer andra mördarregimer. Det är fakta och pågår i detta ögonblick!

  Det finns absolut inget som rättfärdigar statsförtryck!

 9. minutz3 skriver:

  Zoltan,
  tja, jag har läst ungefär hälften av ”Maos lilla röda” faktiskt, som gammal socialist, och har läst en hel del om själva ideologin (vilken jag tyckte då var väldigt lockande). Problemet låg i ideologin men ändå inte. Socialism kräver total underkastelse av i princip alla i samhället för att det skall fungera. Om man tänker sig samhällsmedborgarna som robotar så fungerar det säkerligen, men nu är det ju inte så.

  Problemet är ju också hur man ska lösa hur det ser ut i Kina nu. Allt fler och fler i Kina verkar acceptera att Kommunistpartiet kommer att styra landet till Tidens Ände. Visst, det finns en motrörelse, som främst faktiskt utgörs av kristna kineser, så det är väl de man kan ställa hoppet till. Om nu Kina blir en demokrati så kan man nog räkna med att ett kristdemokratiskt parti lär få majoritet där borta.

 10. Zoltan skriver:

  minutz3,

  Det är min dröm och tro – Kina kommer en dag att bli en demokrati, byggd på en konstitution som helgar de mänskliga rättigheterna.

  Detta kommer automatiskt med större öppenhet och ekonomisk / utbildningsmässig utveckling.

  Idag är Kina en mördarmaskin som badar i pengar! Hmm, nästan som hämtat ur Uppenbarelseboken?

 11. Zoltan skriver:

  Hans, varmt välkommen!

  Jag har sett dig slå kommentarsrekord på denna blogg, men inte haft tid att ens hälsa dig välkommen, förrän nu.

  Catti, varmt välkommen!

  Det finns gott om alternativ till kinesiska produkter, men det blir lite krångligare att handla vissa varor.

  Jag tror det viktigaste är att diskutera skeendet, och hålla bojkottalternativet öppet. Bara det ger signaler som kan tas på allvar. Tystnad och likgiltighet är ondskans bästa vänner…

 12. minutz3 skriver:

  Zoltan: ett annat tillägg; frågan är om det verkligen är önskvärt med bojkotter överhuvudtaget, om inte företagen explicit tagit ställning för en omoralisk åsikt?
  Det jag menar är förstås att bojkott av kinesiska varor innebär att fler blir arbetslösa och hamnar i misär i Kina, om man nu skulle få genomslag för bojkotten (annars vore den ju också ganska meningslös). Då verkar man alltså aktivt till att ta bort själva grundstommen för tryggheten hos de kinesiska familjerna, vilket snarare lär gynna regimvänligheten i Kina.

  Vi får inte heller glömma att Kommunistpartiet i Kina lovade mycket gott, och genomförde det också, exempelvis avskaffande av prostitution, bättre levnadsstandard, osv.
  Detta komplicerar förstås bilden och alla faktorer som kan spela in skapar olika förutsättningar, därför fungerar inte alla lösningar för alla. Här i Sverige hade vi ju en väldans tur på demokratifronten, då kungen självmant gav upp sin makt. Däremot så har vi haft det svårare än t.ex. Storbritannien när det gäller religionsfriheten (katoliker blev ju mördade och mig veterligt beslagtogs Kyrkans alla tillhörigheter).

 13. Zoltan skriver:

  minutz3,

  Det är ibland möjligt att jämföra: Taiwan / Kina, Öst- / Västtyskland, Nord- / Sydkorea, samt Nord- / Sydvietnam före invasionen från norr…

  Jag har på plats i de flesta av dessa länder gjort dessa jämförelser, och talat med de som bor i dessa dikaturer. De är måttligt förtjusta…

  Kommunistpartiet har gjort det du säger med blod, vilket inte hade behövts, men det är sådan kommunismen är i praktiken.

  I Västvärlden infördes parlamentarism och demokrati i de flesta länder på ett ordnat sätt, inte bara i Sverige.

 14. Jonas skriver:

  All makt åt folket.

 15. margalit skriver:

  Gamle William Shakesp. tyckte att världen kommit ur led på sin tid. Sanningen är den att tiden varit ur led sen Edens lustgård.

 16. Zoltan skriver:

  Margalit,

  Visst är tiden ur led. Men, vad ska man göra åt det?

 17. margalit skriver:

  (sg) Inget Zoltan, ca 5-6 tusen år för sent om man frågar vissa.

  Det är bara att leva sina liv ändå. Men konstateras kan att saker och ting har gått i spinn och det känns som ett riktigt negativt spinn

Vad tänker du på? Dela med dig!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s