Ett spöke genom Europa

TERRORIST!

Vad tänker du på när du hör det ordet? Stanna en liten stund på denna rad och notera dina egna tankar.

FreeFoto - "Tree, Sunrise, Northumberland" by Ian Britton

Förra året genomfördes eller avslöjades 294 terrordåd inom EU, enligt den europeiska polismyndigheten Europol. 266 av dessa utfördes av baskiska eller korsikanska separatister. Ett enda hade islamistiska motiv. Gärningsman var den libysk-italienske affärsmannen Mohammed Game.

Varifrån kommer egentligen dina föreställningar om världen? Är din bild riktig? Vill du alls ifrågasätta dina egna idéer?

Här är ett lästips om det spöke som virvlar runt genom Europa, nu när de sista dammråttorna med katolikskräck blåser fram i vinddraget.

Vågar du läsa om vad som kommit efter ett ”…Sverige som långt fram på 1800-talet var religiös diktatur av ett virke som får dagens iranska mullor att framstå som klemiga liberaler. Framförallt fruktade man katolikerna. De förökade sig, stod i förbund med mäktiga länder och hade kikarn inställd på världsherravälde – ungefär som dagens muslimer. Den som blev katolik miste därför egendom och rättigheter och kunde i perioder avrättas. Predikanter fick dödsstraff. Religionsfrihet infördes inte förrän 1951. Det är en generation sedan, längre än så är inte den svenska officiella toleransen historia.

Annonser
Det här inlägget postades i Civilisationsmognad. Bokmärk permalänken.

Vad tänker du på? Dela med dig!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s