Övergrepp – här och där

Ingen kan ha undgått all mediarapportering om de olika övergrepp som skett i katolska kyrkan. Det pågår undersökningar som sammanställer anklagelser 50 år tillbaka i tiden.

Jag tror att majoriteten av världens aktiva katoliker är djupt tagna av det som framkommit.

Detta inlägg avser att sätta saken i perspektiv, men absolut inte att ursäkta eller bortförklara något. Anledningen är att det ibland hävdas att katolska kyrkan skulle vara särskilt ”korrupt och ondsint”. För att slippa upprepa mig i diverse forum följer här en kort analys.

I Sverige, ett land med ca 9,4 miljoner invånare och som vanligtvis framhäver sig som exemplarisk och föredömlig, uppvisar verkligheten en annan sida:

 • Ungefär 50,000 barn mobbas i (de garanterat icke-katolska) skolorna, varje dag.
 • Ungefär ett barn i veckan tar livet av sig.
 • Antalet sexualbrott har ökat med 500% sedan 1975 (hur mycket har befolkningen ökat? Vad har förändrats?)
 • Antalet anmälda våldtäkter inomhus har ökat med 650% sedan 1975 och har fördubblats sedan 2004.
 • Antalet anmälda fall av kvinnomisshandel under 2009 var 29,100 (verkligt antal är okänt).

Som jämförelse: i katolska kyrkans daghem, barnhem, förskolor, grundskolor, gymnasier och universitet fanns 2007 nästan 60 miljoner barn och ungdomar. (I världen finns ca 1,2 miljarder katoliker).

De som vill kan nu via Internetlänkarna i detta inlägg fortsätta jämförelsen om vad som kan vara ”korrupt och ondsint”. Jag inte summerat siffrorna för Sverige 50 år tillbaka i tiden, det räcker med mängden övergrepp under en endaste dag för att tydligt se vissa mönster, eller läsa olika lokala nyheter under en dag.

Men, det finns en annan och mycket viktigare skillnad: i katolska kyrkan görs nu allt för att undvika nya övergrepp och kartlägga vad som skett under de senaste 50 åren – vad som görs i Sverige kan man ju fundera över, men under tiden ökar övergreppen i det som populärt brukar kallas det ”mest sekulariserade landet” i världen. (Detta epitet är inte heller korrekt, då majoriteten av Sveriges befolkning hyser en mängd förvirrade andliga föreställningar).

Med rätta har omvärlden höga förväntningar på katolska kyrkans moral. Det är förväntningar som måste infrias och som till allra största delen också efterlevs, se inlägget på denna blogg om ”Det stooora okända”.

Men, vilka förväntningar ställs på de institutioner som är betydligt närmare oss, i Sverige?

Jag har dock inga illusioner om att de som bestämt sig för att svartmåla katolska kyrkan någonsin kommer att försöka göra en objektiv analys. Vissa dogmer har fossilerats i svensk idétradition och ingen verkar ha förmåga att ifrågasätta dessa.

Återigen, för den som kanske inte begriper: detta inlägg avser absolut inte att ursäkta eller bortförklara de övergrepp som skett i katolska kyrkan – men det är ohederligt att inte sätta skeenden i ett sammanhang, gärna på ett jämförande sätt.

Vi kan, måste och kommer att sätta stopp för övergrepp i katolska kyrkan, men, ingen kan säga detsamma om det som pågår utanför, i vårt land – det är skrämmande.

Annonser
Det här inlägget postades i Civilisationsmognad. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Övergrepp – här och där

 1. Snyggt Zoltan och ett stort ”Christe eleison” för de personer som drabbats av pedrastpacket… 😦

 2. Zoltan skriver:

  Oavsett var människor misshandlas är det fruktansvärt.

  Det är lika illa att blunda för övergrepp när de inte passar ens personliga agenda – det är att samtidigt hyckla och samtycka.

  Men, den insikten saknar större delen av den hesa pöbel som endast har förmåga att kritisera valda delar av vidrigheterna…

Vad tänker du på? Dela med dig!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s