De mest kristna?

När jag har riktigt tråkigt, vilket jag tyvärr inte hinner ha så ofta, brukar jag roa mig med att studera olika ”frireligiösa” individers åsikter och idéer.

Det tragikomiska perspektivet hittar jag på bloggen Aletheia.

Nyligen publicerades en bild på en Mariastaty som Livets Ords frontalperson Ulf Ekman har i sin trädgård. Detta har fått alla fördämningar att brista – långt över 250 kommentarer ondgör sig över fenomenet och läser in allt möjligt i företeelsen.

Till saken hör att bloggen främst är ett forum för diverse självutnämnda profeter i klassisk vilda västern anda – svavelosande fördömanden och konspirationsteorier i bästa(?) Dan Brown stil.

Ibland är det riktigt underhållande, samtidigt som det är ännu ett exempel på vad som händer när fördomar idisslas tills de blir sanning.

Det finns dock en annan, mindre lustig framtoning – många som kommenterar verkar vara i akut behov av professionell psykiatrisk vård.

En utomstående kan ledas att fundera över hur representativ Aletheia är för svensk frikyrklighet. En annan berättigad fråga är också ifall vissa deltagare alls är kristna, några anser sig vara de mest kristna som någonsin existerat sedan Kristus själv.

Aletheia representerar total förvirring när den är som tydligast.

Hur kan det ha gått så illa?

(Eftersom jag inte söker maximalt antal vridna kommentarer så länkar jag inte till Aletheia)

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till De mest kristna?

 1. Dagens recept

  3 l Katolikanalfabetism
  + 4 dl odium theologicum (teologiskt hat)
  + 2 msk genuin och starkt kryddad okunskap
  + 3 traktat av J T Chick
  blanda kraftigt under konspiratoriskt tänkande
  och du får en mustig laxerande gryta kallad; ”Svedalas antikatolicism”!

  • Zoltan skriver:

   Anders,

   ”Reformationen” gick uppenbart särskilt hårt åt detta rike vid Europas utkanter. Århundraden av intellektuellt mörker har Sverige aldrig återhämtat sig från.

   Propaganda från 30-åriga kriget sprids fortfarande, av både förvirrade ”kristna” och religionshatande ateister.

   Det är som att vara omgiven av tusentals Åsa-Nissar…

 2. tehuset skriver:

  Ja det är märkligt att man kan bli så renlärig att man blir irrlärig i det att man håller koll på varenda bokstav men glömmer rätten, barmhärtigheten och kärleken. Jag tittar inte in på nämnda blogg för där kan man ta skada till sin själ av allt hatet. Ty hat är, liksom kärlek, svårt att värja sig mot. Det sipprar in och gör en bitter till sinnes. Och jag undrar faktiskt om en del på Aletheia är riktigt friska ovanför kragen. Moget är det i varje fall inte.
  Orkar inte skriva mer nu, jag har jobbat tre nätter och är skapligt mör. 🙂 Allt gott! Ljuset lyser i mörkret, och mörkret har inte fått makt med det!

 3. Zoltan

  Åsa Nisse kan åtminstonde någongång i sin tafatthet vara rolig. Aletheia är bara otroligt o-rolig! Otron har sina skäl som inte en vettig själ kan förstå. Ateism är för dårar (Ps 14:1) och antikatolicism är för rädda dårar med konspiratoriska ådror. Konstigt att mina ”bröder” i HF inte producerat fler betydande antikatoliker än Lars W (ilske), då rädslan var basen i den tunna baptistdoppade soppan som serverades på dårhuset där. Det var/är andlig barnmat; djupt konserverad, smaklös och utan tuggmotstånd. Låt oss be och arbeta för ett annat 2000-tal!

  • Zoltan skriver:

   Vi kanske inte ska vara så förvånade? Kanske kan nästa bok om Sverige från Lonely Planet förklara att:

   ”…Sverige som långt fram på 1800-talet var religiös diktatur av ett virke som får dagens iranska mullor att framstå som klemiga liberaler. Framförallt fruktade man katolikerna. De förökade sig, stod i förbund med mäktiga länder och hade kikarn inställd på världsherravälde – ungefär som dagens muslimer. Den som blev katolik miste därför egendom och rättigheter och kunde i perioder avrättas. Predikanter fick dödsstraff. Religionsfrihet infördes inte förrän 1951. Det är en generation sedan, längre än så är inte den svenska officiella toleransen historia.”

   Inte så konstigt att extrema frireligiösa och extremt obevandrade ateister är som de är – de lever båda kvar i den inskränkta värld som inte längre finns…

   Tyvärr fungerar inte traditionell utbildning längre. Fördomarna ökar och Europa går sakta, men säkert tillbaka mot fascismen – många olika krafter drar åt samma håll.

   Eller, man kanske ska säga: drar åt snaran från olika håll.

Vad tänker du på? Dela med dig!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s