Dags för spurten!

Med start den 18e oktober kommer ett nytt inlägg varje vardag som lyfter fram Föreningen Humanisternas retorik och åskådning. Det kommer inte vara en vacker bild, men det är å andra sidan inte heller jag som målat den.

I sammanhanget kan det vara värt att du som läser detta funderar på om ett öppet och demokratiskt samhälle egentligen kan tolerera restriktioner för vilken livssyn du ska få ha.

Ska exempelvis en grupp som tror på tomtar få bilda ett politiskt parti och offentligt söka stöd för sina visioner?

Exakt vad ska tillåtas ”blandas in i det offentliga samhället”? Ska det alls finnas sådana begränsningar?

Ibland kallas vi katoliker för ”mörkermän” och anses driva ett ”medeltida synsätt”.

Detta när vi katoliker förespråkar samvetsfrihet, allas rätt till liv och med mina kommande inlägg, rätten för alla att delta i det ”offentliga samhället” utan någons åsiktsgodkännande!

Var finns humanismen i Sverige?

Annonser
Det här inlägget postades i Civilisationsmognad. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Dags för spurten!

 1. Cecilia skriver:

  I sammanhanget kan det vara värt att du som läser detta funderar på om ett öppet och demokratiskt samhälle egentligen kan tolerera restriktioner för vilken livssyn du ska få ha.

  Nej, den kan inte ha restriktioner på tankar och känslor och trosuppfattningar. Inte om den vill kallas demokrati och rättsstat.

  Däremot anser jag det vara helt okej att kämpa mot olika former av förtryck som görs i religionens namn, exempelvis omskärelse av spädbarn.

  Men det är också viktigt att nyansera analyserna så att inte alla företeelser som egentligen är kulturella, får heta ‘religiösa’.

  • Zoltan skriver:

   Cecilia,

   När såg du senast något exempel där någon lyckades särskilja mellan kulturella och religiösa grunder för någon företeelse? Och då menar jag inte från en teolog, eller en etnolog…

   Visst vore det underbart med den förmågan, men vi lever ju trots allt i en tid då 5000 personer i Sverige organiserat sina fördomar och försöker revidera Europas historia genom att förtränga allt positivt kristendomen bidragit med.

   Som att diskutera Israel med Hizbollah…

Vad tänker du på? Dela med dig!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s