Förvirringen Humanisterna

Detta inlägg inleder en närmare granskning av Föreningen Humanisterna. De flesta inlägg under oktober månad, men inte alla, kommer att sätta ljuset på denna lilla grupp. Du som läsare kan kanske fundera på vad du själv lägger i begreppet ”humanism”.


Den som vill, kan kika på hur Föreningen Humanisterna beskriver sig själva, sin uppgift och sitt uppdrags uppkomst.

De inleder bl.a. med ”Demokrati och mänskliga rättigheter är universella värden som måste gälla alla människor, oavsett var man råkar leva.

Visst låter det fint? Låt oss nu skrapa på ytan…

Omedelbart väcks frågan: vilka är dessa ”universella värden”? Är det FNs deklaration om de mänskliga rättigheterna, eller är det en hemsnickrad lista med fler honnörsord? Anser Humanisterna verkligen att alla människor äger samma värde?

När i livet får vi då dessa värden och när exakt upphör de att gälla? Är Föreningen Humanisterna emot t.ex. abort och dödshjälp, eller driver de den logiskt inkonsekventa linjen att mänskliga rättigheter är förknippade med ålder och mental/fysisk konstitution? Värden gäller inte alla människor lika, ändå – om man frågar Föreningen Humanisterna. De förespråkar nämligen en klassisk relativism som alltid öppnat för groteska frihetsinskränkningar.

Sedan när är ”demokrati” ett universellt värde? För mig är det ett statsskick och kan gärna ersättas med något bättre, om något sådant låter sig presenteras. Är det helt obekant för Föreningen Humanisterna att det finns samhällen där majoriteten av befolkningen inte upplever demokrati som något eftersträvansvärt? Vissa värden ”måste gälla alla människor”? Måste? Även ett visst statsskick?

Redan i denna enda inledning framträder märkliga ställningstaganden.

Sedan fortsätter de: ”Grundläggande för humanismen är kritiskt tänkande och en vetenskaplig kunskapssyn. Humanismen är en sekulär – icke-religiös – livssyn som anser att det inte finns några förnuftiga skäl att tro på religiösa dogmer, gudar eller övernaturliga förklaringar av tillvaron. Humanister har en kritisk inställning till alla former av religion, nyandlighet och ockultism.

Detta avslöjar i klartext Föreningen Humanisternas egentliga och enda agenda. Detta redovisar samtidigt en mycket vriden definition av begreppet ”humanism”. Jag tror inte Erasmus av Rotterdam och alla andra kristna humanister genom historien skulle ha mycket till övers för detta hopkok.

Varför konstruera en motsättning mellan religion och humanism överhuvudtaget? Är Föreningen Humanisternas verkligen så kunskapsfientliga sådana konstruktioner ger sken av?

Varifrån kommer ”universella värden”? De måste ju ha någon historisk förklaring, kanske en idémässig utveckling?

De förklarar: ”Humanismens idétradition kan spåras tillbaka till antika filosofer som Sokrates och Epikuros. Humanismen som filosofi började växa fram under renässansen och fick ett uppsving i och med upplysningstidens idéer om frihet, jämlikhet, broderskap, rationalism, tolerans och humanitet.

Oj, här hoppar man av olika anledningar (gissa vilka) över hela den västerländska civilisationens framväxt. Direkt från antiken och så ett kliv på 1,800 år, utan att nämna Augustinus, Anselm av Canterbury, Thomas av Aquino, William av Ockham och många, många fler som bidragit till utvecklingen av ”demokrati och mänskliga rättigheter”. Enligt Humanisternas reviderade historieskrivning kan inte religiösa tänkare ha bidragit till vare sig humanismens eller vetenskapens utveckling.

Alla som kan sin historia vet hur parollen ”Frihet, jämlikhet och broderskap” slutade.

Inget sägs heller om hur man vill förhålla sig till olika samhällens normer och traditioner. Det ligger en tydlig kulturimperalistisk underton i den bild Föreningen Humanisterna presenterar.

Begreppet ”naturrätt” lyser helt med sin frånvaro på både Humanisternas webbsida (0 träffar) och i deras föreställningsvärld, fastän de obekymrat och ovetande lånar från naturrättens olika delgrenar. Begreppet är helt obekant, fastän det är en unik grundpelare för vår civilisation. Utan den, inga mänskliga rättigheter och ingen demokrati!

Och så fortsätter beskrivningarna med: ”Religionen är en privatsak och skall inte blandas in i det offentliga samhället”.

Detta är ett exempel på att Föreningen Humanisterna inte begriper religionens roll i människors liv. Ett sådant uttalande antyder att Föreningen Humanisterna enbart ser religion som något absolut ont, inget mer. De ser inget av religionens positiva kraft, varken i historien, eller i nutiden. Varför odla en sådan inskränkhet?

Föreningen Humanisternas ”livsåskådning” är ett antireligiöst och motsägelsefullt virrvarr. Deras hållning är uteslutande negativ, alltid emot någonting.  Deras föreställningar och beskrivningar av religion uppvisar en historisk, religiös och kulturell okunskap som är pinsam. Att de dessutom förringar och förnekar stora delar av västvärldens idé- och kunskapshistoria talar för sig själv.

I listan över rörelsens grundare, enligt Föreningen Humanisterna själva, står Julian Huxley, en rashygienist av rang.

Humanisterna företräder en sekulär, demokratisk och förnuftsbaserad livsåskådning”. Förnuft? Hur definieras det? Vems förnuft, från vilken tid? En gång var exempelvis lobotomi något mycket förnuftigt. I efterhand betraktas företeelsen lika grotesk som ”Upplysningens” final i Franska Revolutionens blodbad.

Björn Ulvaeus motiv till sitt berömda medlemskap tar nog priset (som vanligt) och definierar bäst Föreningen Humanisternas sanna profil: ”Jag är så oerhört trött på att man ska hysa respekt för en massa villfarelser och tokiga idéer bara för att det kallas religion.

Ja, jag är också så oerhört trött på att inskränkta personer ska tvinga andra att ”tänka rätt”!

Humanism är att vara vidsynt och fullt ut respektera andra människors livsåskådning, inte bara sin egen… Tänk, man kan kanske då lära sig något nytt om tillvaron, i denna och andra världar!

Mer kommer…

men inte alla,
Annonser
Det här inlägget postades i Civilisationsmognad. Bokmärk permalänken.

Vad tänker du på? Dela med dig!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s