Vad håller?

Finns det något i detta universum att alltid hålla sig till för att inte långsamt förtvina och förlora tron på godheten?

Att på nära håll betrakta 1900-talet grymheter räcker för att knäcka den starkaste tilltro till mänskligheten. Vad exakt är det som gör att vanliga människor som du och jag kunde förvandlas till bödlar, som utan minsta eftertanke kunde mörda mödrar med spädbarn?

Finns det något som kan stå emot ondskan när den växer sig allt starkare i en omgivning som gradvis blir hätskare och fylld av hat mot påhittade fiender?

Vad kan filosofierna erbjuda? Vilken filosofi kan fungera som motmedel mot en systematiskt växande ondska? Finns det någon sådan?

Finns det någon endaste ideologi som visar en väg igenom ondskans lockrop? En enda?

Finns det något annat som håller, något som står oförändrat genom föränderliga tider och på människans resa över jorden?

Är det någon antik grekisk filosofs idéer? Vilken?

Är det någon karismatisk persons budskap? Vilken? Dör de inte alla en dag?

Det finns faktiskt något där ute som håller. Något där ute som också finns inom oss alla. Det är något som missbrukats, misshandlats, utnyttjats och alltid angripits, från dess första stund på jorden.

Det enda som håller, genom alla tider och genom alla platser är Guds Ord.

För de flesta i Sverige är detta något fullständigt okänt och obegripligt. Särskilt för alla dem som bestämt sig för att förgöra allting som kan finnas i närheten av Guds Ord, och de är många.

Guds Ord är något vi kristna måste hålla hårt vid, även i lätta stunder då bekvämligheten vill bedöva oss. Men, det är något ännu viktigare i svåra tider, då ondskan bokstavligen hotar våra liv. Det är i de mörkaste stunderna tron på Kristus kan lysa starkast och visa andra vägen ut ur mörkret.

Hur ser det ut i Sverige idag? Är det mörkt, eller är det ljust?

För många är det väldigt mörkt. Det finns människor som systematiskt föraktas enbart för att de råkar vara födda på någon särskild plats. Det finns människor som exploateras, utnyttjas för att de råkar vara födda och uppvuxna med fel förutsättningar. I allt detta finns det välutbildade och etablerade personer som inte lyfter ett finger, men väljer istället att angripa alla andra som råkar ha en annan världsåskådning än just deras, eliminera andras perspektiv från allt samhällsliv.

Så finns det oerhört många som är likgiltiga, för allting annat än sin egen bekvämlighet.

I allt detta finns ändå Guds Ord levande och sträcker ut en hand, till alla undanträngda, likgiltiga och förbittrade.

Mitt i detta materiella och förgängliga överflöd finns Guds Ord och du kan ta emot det och bära det vidare. Världen törstar.

Se på vår värld och se vad som händer i vårt land!

Annonser
Det här inlägget postades i Katolsk Tro. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Vad håller?

  1. Teija skriver:

    Kristus är ljuset som lyser i mitt mörker. Jag vill vara ett litet ljus i Ljuset…

Vad tänker du på? Dela med dig!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s