Som fan läser Bibeln…

Yttrandefriheten är en värdefull rättighet. I vanlig ordning används denna frihet genom att helt bortse från begreppet ansvar.

De flesta normalbegåvade kan nog förstå att Muhammedkarikatyrer, Queer-Jesus bilder, bränna Koranen och liknande framställningar upplevs som oerhört förolämpande av många. Vad är då själva poängen med att presentera sådant? Är det för att visa att man kan?

Återigen vet de flesta normalbegåvade att det inte är särskilt invecklat att framställa alster som upplevs som förolämpande – men de flesta normalbegåvade har tack och lov en smula förnuft i behåll och kan framföra sina åsikter på ett bättre sätt. Kanske på ett sätt som får mottagaren att t.o.m. förstå vad man vill säga?

Fred Phelps anhängare i Westboro Baptist Church är en grupp s.k. ”kristna” som maximerar kränkande uttryckssätt. Många i USA betraktar gruppen för vad de är – en sekt underliga stollar.

De påstår att:

 • Judarna mördade Messias
 • President Obama är Antikrist
 • Katolska kyrkan är en pedofilindustri
 • Gud hatar Sverige

och att Gud straffar USA för sin gudlöshet genom att döda amerikanska soldater, ett påstående för vilket de nu orsakat en rättsprocess i Högsta Domstolen.

Den nyfikne kan själv läsa mer om denna förvirrade skock på deras hemsida ”God Hates Fags”.

Så kan det alltså gå om man läser Bibeln som fan själv.

Det finns alltid platser för människor vars enda sammanhållande länk är deras gemensamma hat. De må kalla sig kristna, talibaner, ”upplysta ateister”, eller ”patrioter” – men de definierar sig alla i motsats mot det de avskyr…

Hur mycket tål yttrandefriheten att missbrukas?

Ska den få missbrukas?

Jag tror att yttrandefriheten måste tillåta och tåla dessa uttryck, oavsett hur idiotiska uttryck det än må vara. För, om alla förolämpande åsikter ska granskas och godkännas, så finns snart inga tillåtna åsikter kvar…

Annonser
Det här inlägget postades i Civilisationsmognad. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Som fan läser Bibeln…

 1. Teija skriver:

  Yttrandefrihet är bra men lite självcensur är också bra. Bara för att man har rätt att säga vissa saker betyder det inte att det är bra att säga dem. Min åsikt om saken är att mina rättigheter tar slut där dina börjar. HÄNSYN är ett fint ord…

  • Zoltan skriver:

   Teija,

   Jo, nog är det så som du säger. Men, det är nästintill omöjligt att veta var någon annan anser sina rättigheter börja…

   I allmänhet tror jag dilemmat är att vi inte längre tränas i att föra en civiliserad samtalston, som kunde tillåta en friare diskussion utan att någon omedelbart känner sig sårad och kränkt.

   Denna amerikanska sekt och andra liknande organiserade företeelser är ett av många tecken på en ökad fördumning, eller så är det jag som har för höga förhoppningar på mänskligheten. Kanske är det både och…

 2. Teija skriver:

  Om alla tror att just de är centrum i universum blir alla också lätt kränkta… Kanske lite mindre individualism är svaret?

Vad tänker du på? Dela med dig!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s