Hur man delar Röda Havet

Mycket i Gamla Testamentet har visat sig beskriva historiska skeenden och händelser. Många olika arkeologiska fynd i modern tid har gett stöd åt en stor mängd bibliska berättelser.

Kapernaum, återupptäcktes 1838 och arkeologiska utgrävningar har gett en gradvis tydligare bild av Jesu ”högkvarter”, fiskebåtar av den typ några av apostlarna använde, aposteln Petrus förmodade hus, Pilatus officiella titel, etc.

För inte så länge sedan (2005) återfanns så Siloadammen.

Detta inlägg handlar inte om ytterligare utgrävningar, utan om en möjlig förklaring till en av Bibelns äldsta händelser: om hur Gud lät öppna Röda Havet för Moses att fly undan egyptierna.

Forskare från Department of Atmospheric and Oceanic Sciences och National Center for Atmospheric Research har studerat hur ihållande kraftig vind kan ha påverkat havsnivån i Tanissjön (idag motsvarande Manzalasjön).

En östlig ihållande vind på 28 m/s kan ha skapat en 3-4 km lång och 5 km bred landbrygga, öppen för övergång i ca 4 timmar. Det finns dokumenterade beskrivningar av liknande vindförhållanden och effekter i Nildeltat från 1882.

Du kan nu kika på en datorsimulering (med reklam förstås) av hur Röda Havet delar sig på denna sida hos BBC, eller istället läsa hela studien hos PLoS ONE (utan reklam).

Se åxå: Dagen, DN

Annonser
Det här inlägget postades i Vetenskap. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Hur man delar Röda Havet

 1. Den förlorade sonen skriver:

  De ä la en skitsak för honom.

  • Zoltan skriver:

   @DFS,

   Förvisso. Men det verkligt intressanta kommer alltid att gå de flesta förbi; frågan varför? ”Hur” saker sker är relevant inom olika vetenskapsgrenar, men de ska och kommer aldrig att ge svar på ”varför” det skedde.

   En annan tanke som förmodligen också går de flesta förbi är hur Bibelns bör läsas – som bekant läser både ilskna ateister och vissa lallande protestanter Bibeln lika bokstavligt. Då får man problem, om man inte hade det dessförinnan…

 2. Den förlorade sonen skriver:

  Ok jag kanske har problem men jag anser att bibeln är Guds inspirierade och ofelbara ord.

  (Jag är hellre en lallande protestant än jag är en förvirrad katolik :))

  • Zoltan skriver:

   @DFS,

   Vem har sagt att Bibeln inte är inspirerad av Gud? Men, till skillnad från Koranen påstår ingen att den är skriven av Gud, inte heller är den sammanställd av Gud, varken GT, eller NT.

   Vad gör t.ex. Höga Visan i GT: ”Jag är en mur, och mina bröst är som torn. Men inför honom måste jag ge mig”. Vackert, men…

   Till skillnad från muslimer som mekaniskt lär sig rabbla textstycken utantill på ett språk många av dem inte begriper, så förväntar Kristus lite mer än så av oss. Det finns en andemening i texterna!

   Den finns där att fångas i våra hjärtan.

   Den finns där att öppnas med vårt förnuft.

   Gud meddelar sig inte till oss för att berätta hur han skapade jorden, människan, mirakel. Gud vill något annat och betydligt värdefullare.

   Gud vill rädda våra liv, i dubbel bemärkelse. Här och nu!

 3. Den Förlorade Sonen skriver:

  Bibeln är skriven av Gud, Den Helige Ande har använt människorna som instrument. Tro och förnuft är inte ömsesidigt uteslutande. Läs Dei Verbum.
  Hur förklarar du att Jesus gick på vatten? Uppståndelsen och Jungfrufödelsen?

  • Zoltan skriver:

   @DFS,

   Javisst, och det menar jag också – människor skriver, sammanställer och ”Holy Scripture must be read and interpreted in the sacred spirit in which it was written”.

   Att tro och förnuft är ömsesidigt uteslutande tror bara några protestanter och sura ateister.

   Jag kan inte förklara något mirakel, varken i Bibeln, eller i mitt eget liv. Det är ju inte heller poängen med Bibeln och den kristna tron.

   Svaren på ”hur” och ”varför” kommer från två olika håll – och ”hur” något sker är visserligen intressant, men det ger människan varken syfte, eller mening.

Vad tänker du på? Dela med dig!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s