Exploaterad rädsla och skräck

Så har det alltså hänt. En era, dominerad av konstant förvirrade ”liberaler” av olika kulörer har öppnat dörren till riksdagen för fascismen.

Hur har nyfascisterna lyckats fånga så många röster?

Jag tror en del av förklaringen finns i vissa gruppers politiska uppförande. Alla har vi sett hur aggressiva kommunister och anarkister tillämpat sin version av ”utomparlamentariska metoder”, dvs politiskt våld. Sverigedemokraterna har ansträngt sig att kontrastera detta barbari med oskuldsfulla torgmöten, framställt sig som civiliserade och harmlösa offer. Det är den beskrivning de kommer att fortsätta odla under kommande år.

En annan förklaring kan finnas i SDs primitiva retorik, att ställa olika grupper mot varandra. Invandring framställs som orsaken till alla samhällsproblem; kriminalitet, bristande äldreomsorg och arbetslöshet. Denna klassiska bluff fungerar alltså lika bra idag som då judar ansågs vara orsaken till Tysklands alla problem – same story, same shit! Det ironiska är att samma metodik använts sedan 1800-talet av kommunister, med sitt ändlösa pladder om klasskamp.

Retoriken utgår från att en grupp är ond och exploaterar en annan. Denna retorik kräver att man tydligt definierar de onda och goda, ”vi mot dem”.

De etablerade partierna, främst i form av socialdemokrati och liberalism, bär hela ansvaret för fascismens återkomst. Många i Sverige är förvirrade efter decennier av snabbt förändrade värderingar. Olika orakel talar ideligen om för oss mindre begåvade vad som för ögonblicket är rätt och fel, på en skala utan visare.

I en värld där allting förändras, uppstår ett starkt behov av konstanter. Det är mänskligt och naturligt.

Sverigedemokraterna är ett symtom för denna sociala osäkerhet, för de många som inte lyckas omfamna alla korrekta och nya värderingar.

Häri är liberaler lika inskränkta som fascisterna; liberaler verkar inte begripa, eller respektera, att alla inte automatiskt uppskattar allt som råkar vara nytt och ultramodernt! Alla som inte hinner med, inte håller med, dumpas i en sopsäck märkt ”reaktionär”.

Så kolliderar två världar, båda lika osäkra, otrygga och grundlösa – en flyr maniskt från sin egen historia, medan den andra sjunker djupare ner i nostalgisk koma.

Alla kan alltså inte acceptera alla förändringar! Det är inte heller nödvändigt. Men, det är nödvändigt att respektera och möta den oro som förändringar alltid innebär.

Sverigedemokraterna exploaterar denna rädsla och förvirring, som alltid varit fascismens grogrund. Primitiva svar på primitiva reaktioner.

Det går inte att  önska bort SD. Människors rädsla och förvirring är genuin – vi måste börja förstå dess orsaker.

Vad exakt är så många rädda för och hur har de  hamnat i denna spiral av självförstärkande skräck? När övergår oro till hat?

En gång i tiden kom hotet från grannbyn, senare från ett annat landskap, ännu senare från något grannland, därefter från andra delar av Europa och nu från andra kontinenter.

Annonser
Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Exploaterad rädsla och skräck

 1. Den förlorade sonen skriver:

  Ja, vi lever ju i en demokrati, och det är ju dess baksida så att säga, dessutom har vi ju ett parti som tidigare varit kommunistiskt i riksdagen. Dessutom har ju både KD och M sålt ut sin värdekonservatism till högstbjudande. Inte att undra på att det finns missnöjda.

 2. Staffan skriver:

  Svenskarna har blivit gudlösa, och nu dör de ut. När jag lämnar mitt lilla radhusområde och tar mig in, via lokala köpcentret, mot centrum, är jag som svenne alltid i minoritet.

  Vändpunkten kom med p-pillren 1964. Då föll den gamla kristna moralen.
  En viktig följd blev att abortsiffrorna gick rätt upp:
  1960……2.792 aborter……..2,6% av alla graviditeter
  1970…..16.100 dito…………12,7% dito
  1979…..34.709 dito…………26,4% dito
  1989…..37.920 dito…………24,6% dito
  2008…..38.053 dito…………25,7% dito

  Sedan 1996 har procentsiffran varit över 25,0% alla år. Vart fjärde litet påbörjat barn avlivas alltså. Är mamman i tonåren tas ca 80% bort.

  Den följd som syns ute på sta’n är att svennarna dör ut. Somliga blir ledsna över detta, andra upprörda, och en del stöder SD. (Som om dom skulle våga försöka ändra på den svenska ”moralen”…)

  Men den här bakgrunden här får man aldrig aldrig ens nämna, om man huserar i Murveldalen.

Vad tänker du på? Dela med dig!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s