Nakenråttan

Nakenråttan är en art av råttor som lever under marken. De har ingen päls och ingen syn, men otäckt vassa tänder.

Detta kunde också vara en träffande beskrivning av sensationshungriga journalister.

Påvens besök i Storbritannien blev nämligen inte alls den orgie av katolikhat jag fruktade. Jag hade väldigt fel! Istället blev det ett varmt och välkomnande bemötande.

Ändå piper nakenråttorna ihop rubriker som ”påven splittrar Storbritannien”, ”påvens statsbesök ett gatlopp” och ”tusentals protesterade mot påven”. Vilka är det som sår splittring i Storbritannien?

I verkligheten samlade den ”omfattande protesten” 10,000 deltagare, medan gudstjänsten i Hyde Park samlade 80,000! Vilket av dessa två skeenden var omfattande? Jesusmanifestationen i Stockholm samlar mer än dubbelt så många för Gud, än vad gudsförnekarna i Europas mest kristofoba nation lyckades med (trots att befolkningsunderlaget i Storbritannien är 6 gånger större)

Vid påvens ankomst till Edinburgh samlades 60-80 personer i protest , medan över 100,000 välkomnade påven på Edinburghs gator och över 70,000 deltog senare i utomhusmässan, Bellahouston Park, Glasgow.

Nu är inte det intressanta hur många som öppet visar sitt stöd för den kristna tron, utan hur få och udda de högljudda gaphalsarna faktiskt är!

När vågar svenska journalister ta steget och låta kristna få bemöta all den smutskastning vi dagligen möter?

Den som vill veta mer om hur journalisternas religiösa analfabetism påverkar din bild kan med fördel kika på denna uppsats från Göteborgs Universitet, ”Misstro – om mediebilden av religion i svensk dagspress” av Madelene Engstrand A och Jenny Nordlander.

Studiens slutsatser:

”Visst hade vi våra föraningar att bilderna skulle vara stereotypa. Muslimerna är farliga, buddhisterna och hinduerna flummiga, katolikerna elaka, protestanterna töntiga men snälla. Ja, och judarna visste vi inte riktigt – inte kunde det väl vara så att de framstår som snåla? Det hade ju bara varit för mycket.

VI TRODDE INTE att vi skulle ha så rätt. Att det skulle vara en snedvridning, det väntade vi oss. Men i så fruktansvärt hög grad…”

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Vad tänker du på? Dela med dig!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s