Dårar och konstnärer

En evangelikal pastor i Florida hotade nyligen att bränna koranen, men han gjorde det inte. I världens media kallas han får dåre.

En obetydlig konstnär i Sverige avbildar Muhammed som rondellhund. Men, han kallas inte för dåre i världens media, utan ses som yttrandefrihetens banérförare.

Kan nu någon förklara skillnaden mellan dessa båda former av yttrandefrihet? Jag ser nämligen ingen principiell skillnad och jag betraktar båda som lika vansinniga, men ändå lika tillåtna uttryck för samma frihet.

Varför betraktar då vår sekulära samtid just religiösa uttryck som vansinne, medan andra uttryck är en tecken på ”kampen för några av samhällets allra viktigaste principer”?

Liknande frågor väcks när man betraktar den uppståndelse olika religiösa personer skapar när de exempelvis påstår att ”utlevd homosexualitet är en synd” (vilket alla religioner och världens olika kulturer också anser), medan hatpropaganda mot kristna passerar utan den minsta reaktion. Denna obalans kallas för att ”höja folks medvetande om de effekter som skadlig religion, vidskepelse och bristande kunskaper om naturen har på samhället”.

Jag kan inte dra någon annan slutsats än att samhällets fri- och rättigheter inte gäller alla individer lika, särskilt inte kristna. Det är inte hets mot någon folkgrupp, eller att öppet samla åsikter som ”man skall bränna ner vatikanen samt att Islamska steningar av kvinnor är helt förjävligt. Det ena behöver ju inte utesluta det andra, men i just den här gruppen var det väl ändå påven vi skulle hata eller?*”

Hyckleri, eller ”höjt medvetande”?

Minns någon den kompakta tystnad som ett svenskt förslag om att åsiktskontrollera Aftonbladet mötte, för bara ett år sedan? Tystnaden kan jag bara tolka som acceptans för den åsiktskontroll militanta gudsförnekare i praktiken skapat.

Hyckleri, eller ”höjt medvetande”?

* Citatet är hämtat från en Facebook sida, som ett antal tongivande folkpartister startade. En kampanj mot den katolska kyrkan. Citatet råkar vara ett av de få som inte maskerar vilka bevekelsegrunder många av de 17,000 medlemmarna i kampanjen egentligen hyser. Heder åt de få som vågar vara ärliga.

Annonser
Det här inlägget postades i Civilisationsmognad. Bokmärk permalänken.

Vad tänker du på? Dela med dig!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s