Journalister

Lugn, detta är ingen utläggning om hur missförstådda vi katoliker är i media. Det kommer alltid nya anledningar att gnälla om den saken.

Istället vill jag reflektera över hur landets journalister kan ha det i sitt värv. Som bekant åtnjuter ju inte dagspress något större förtroende från ”allmänheten”. Ändå hänvisar oerhört många diskussioner till någon artikel i pressen som ”bevis” för någon ståndpunkt.

Till stor del formas den politiska agendan och därmed landets öde, såväl som individers världsuppfattning av media, eller närmare bestämt av dess journalister.

Har denna yrkesgrupp något ansvar? Är yttrandefrihet och pressfrihet en ursäkt för att få hårdvinkla (ljuga)?

Alla som personligen upplevt en händelse och därefter sett den återgiven i pressen blir förbluffade av den bild som målas upp. Om det ändå inskränkte sig till sakfel så vore det hanterligt, men ofta innehåller återgivningen mycket subjektiva åsikter. Har vi mottagare någon möjlighet alls att kunna skilja på fakta och okända personers åsikter? Finns det ens någon sådan ambition hos journalister?

Min egen uppfattning är att dagens journalism i stort sett är osaklig, osmaklig och okunnig. Detta är en uppfattning baserad på alla händelser jag själv upplevt och därefter sett återgivna. Det är uppenbart andra kvalitéer än saklighet som premieras och ”allmänheten” belönar tyvärr propaganda genom att köpa/nyttja de sämsta medieprodukterna. Det verkar vara särskilt viktigt att cementera etablerade uppfattningar – inte att ifrågasätta dessa. Vissa (dessutom ledande) redaktioner uppvisar närmast en sjuklig fixering vid hor och mord.

Visst finns det lysande undantag i denna mediala öken, men de kan inte reparera den grumliga flodvåg som många av landets redaktioner dagligen öser ut.

Vad händer med fundamenten för vår demokrati, med våra värderingar och med vår omvärldsförståelse? Eller, händer ingenting alls?

Annonser
Det här inlägget postades i Civilisationsmognad. Bokmärk permalänken.

Vad tänker du på? Dela med dig!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s