Kapade begrepp!

Låt oss roa oss med en liten associationslek?

Vilka grupper, organisationer har kapat nedanstående begrepp? Med kapning avser jag att grupperna har lyckats monopolisera och förändra innebörden av olika begrepp. I de flesta fall har grupperna förvanskat begreppen till deras motsatser. Det första ordets fångvaktare borde vara ganska lätt att hitta…

1) Humanism

2) Europas kristna arv

3) Rättvisa

4) Äktenskap

5) Kärlek

Jag har en egen lista på vilka grupper, eller organisationer som lyckats tillämpa Orwells nyspråk på dessa begrepp, men det är roligare med era idéer, som kan peka i alla möjliga riktningar förstås. Förklara gärna på vilket sätt begreppen har givits en ny, motsatt, betydelse.

Om alla kommer med samma förslag, så är det mycket oroande och ett tecken på något som jag kommer skriva om längre framöver…

Annonser
Det här inlägget postades i Civilisationsmognad. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Kapade begrepp!

 1. Tobias skriver:

  Kommer själv inte på några fler

 2. Pekka S skriver:

  Jag vet inte om några av begreppen är kapade i betydande grad, men jag gissar att du har följande i tanke:

  1. Humanisterna
  2. Nationaldemokrater/Sverigedemokrater
  3. ?
  4. RFSL
  5. RFSL

 3. Cecilia skriver:

  Begreppen skeptiker och vetenskaplig skeptiker är rätt svajiga också. Om man använder Hedeniusdefinitionen/positivismen/tesen om intellektuell hederlighet ”Att endast tro på det som kan visas empiriskt/logiskt” så märker man att ingen person kvalar in som en riktig positivist. Såvida man inte är konsekvent agnostiskt till att det finns en yttervärld, att induktion fungerar, att plåga ihjäl kattungar är ont, etc. I så fall kan man även med gott samvete avfärda gudstro, under samma rubrik: Ej bevisad existens. Men som sagt, säg då inte att induktion fungerar heller. För det är inte heller bevisat.

 4. Zoltan skriver:

  Mina tankar bakom begreppen i denna sommarlek var:

  1) Humanism:
  Föreningen Humanisterna, en extremt högljudd liten grupp som med endast drygt 5000 medlemmar lyckats påverka både media och politiker på ett skrämmande sätt. Jag uppfattar att föreningens offentliga agerande står i direkt motsats mot ”humanismens” egentliga innebörd. (Varje dag samlas tio gånger fler kristna i landets olika samfund till gudstjänst, men de väsnas inte lika mycket).

  2) Europas kristna arv
  Nationaldemokrater/Sverigedemokrater, eller vad nu nynazister än kallar sig, försöker allt oftare framställa sig som försvarare av ”Europas kristna arv” och avslöjar därmed hur bottenlöst korkad denna pöbel egentligen är. Tyvärr lyckas deras kapning av begreppet i olika delar av Europa, kanske mest tydligt under krigen på Balkan, men det var ju nu så länge sedan…

  3) Rättvisa
  I över 150 år har vänstern gapat om ”rättvisa”, men aldrig lyckats definiera vad de menar. Begreppet har istället använts för att legitimera i princip vad som helst. Begreppet ”rättvisa” är nog det som bäst fungerat för att motivera egentliga orättvisor! Vänstern har ett antal andra liknande klyschor som flitigt används för att betinga önskade reflexer.

  4) Äktenskap
  I strid mot naturens ordning, Guds Ord (vad det nu är värt) och mänsklighetens hela kända historia har Svenska f.d. Kyrkan förvandlat ett unikt förhållande mellan man och kvinna till – ingenting! Till saken hör att äktenskapet inte betraktas som ett sakrament i detta, endast av tradition största, ”kristna samfund” men det är ändå ingen ursäkt för att ta sig rätten att förvandla detta fundamentala förhållande till en opportun åsiktsyttring.

  5) Kärlek
  Ett begrepp kapat av homomaffian (just nu). I dagsläget anses just sexuell läggning som karakteriseras med någon/några av bokstäverna HBQT som särskilt modernt och skyddsvärt. Notera att begreppen kärlek och sex blivit synonymer. Andra sexuella variationer anses ännu inte allmänt omfattas av begreppet ”kärlek”, som exempelvis nekrofili, eller andra udda böjelser (välj själv ur denna exposé över diverse sexuella avarter. Skyll inte på mig när du slutligen kräks, men varför räknas inte t.ex. koprofili till ”kärlek” och får omfattas av kyrklig välsignelse?)

 5. Pekka S skriver:

  Cecilia: Men även du måste väl hålla med om att tro på Gud och tro på induktion är direkt jämförbara?

  Zoltan:
  1. Håller i alla fall delvis med dig.
  2. Se ovan
  3. Visst har vänstern använt begreppet mycket men jag får inga omedelbara vänstervibbar bara begreppet nämns.
  4. Kan stämma.
  5. Känner inte igen mig alls. Kärlek är inte ett begrepp någon lyckats kapa. När det gäller homosexualitetsfrågor tycker jag att debatten, tack och lov, blivit mer nyanserad på senare år istället för att bara fokusera på vilket hål homosexuella stoppar sina könsorgan i. Att man numera också fokuserar på kärleken mellan de homosexuella individerna är bara sunt och riktigt. Det är absolut inte en kapning av begreppet.

  Förstår inte alls varför du menar att kärlek och sex blivit synonymer? Gäller detsamma för heteroSEXualitet?

 6. Pekka S skriver:

  På tal om koprofili är denna intervju ”fascinerande”:

Vad tänker du på? Dela med dig!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s