Verklighetsbeskrivningar

Vilken beskrivning av vår verklighet är den riktiga?

En fysiker väljer oftast att beskriva världen med matematikens språk. En poet målar bilder och beskriver världen enbart med ord. En tonsättare beskriver verkligheten i musik. Åskans muller och kärlekens glöd har vi nog alla hört beskrivas i musik och litteratur, många gånger.

Beskrivningarnas olika form speglar alla samma skönhet och beskriver alla samma värld. Är den ena beskrivningen riktigare än den andra?

För mig vore världen outhärdligt fattig om allting bara lät sig beskrivas på endast ett sätt.

Bibeln berättar om världen på många olika sätt; som poesi, som historiska skeenden, som inventarieförteckningar, som visioner och på det sätt som Kristus gjorde, med sina ord och med sitt eget liv som beskrivande exempel.

Vilken beskrivning av vår verklighet är då den riktiga?

Är det inte oerhört inskränkt att ens ställa sig den frågan? Varför inte istället tillåta många olika uttryck, ja även uppmuntra dem?

Om jag uttrycker mig med musik, fysik, eller har min utgångspunkt i Bibeln så är det egentligen egalt. Problemet med förståelsen finns hos mottagaren. Alla förstår inte musik, fysik, eller Bibelns språk.

Det viktiga är att hitta ett språk, en terminologi, som passar mottagaren. Men, att någon inte begriper ens verklighetsbeskrivning gör den inte ogiltig, det avslöjar endast mottagarens begränsningar, inget mer.

Tänk er att leva i en omgivning som har förmågan att förstå olika slags beskrivningar av vår värld. Visst vore det en underbar och en mycket rikare värld?

Är inte det en riktig beskrivning av en bättre verklighet? Varför kan vi inte tillåta oss mer av det?

Annonser
Det här inlägget postades i Civilisationsmognad. Bokmärk permalänken.

Vad tänker du på? Dela med dig!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s