A Proud Scotsman

Är det så att om man förstår något, så tycker man om det?

Självfallet är det inte på det viset. Men, förståelse är en förutsättning för att börja tycka om något.

Modern konst är ett klassiskt exempel på ett område som med förkunskaper kan avslöja förbluffande budskap och oanade djup. Budskap som för den oinvigde är fullständigt osynliga . Nästan alla konstformer uppvisar liknande effekter; med kunskap framträder en mening som annars vore obegriplig!

Likadant är det med de flesta andra mänskliga yttringar; våra olika kulturer äger innehåll som enbart är uppenbar för de invigda. För utomstående kan yttringarna förefalla groteska, barbariska, eller enbart löjeväckande.

Hur är det då med den kristna tron?

Likadant! Många utomstående beskriver den kristna tron som fullständigt obegripligt, rentav groteskt, eller löjeväckande.

Är den bilden av den kristna tron därmed korrekt? Nej, det är bara ett sorgligt exempel på att man inte förstått särskilt mycket av den kristna tron, om något alls. Form utan innehåll…

Man blir varken frälst, eller troende av att förstå vår tro. Men, om man förstår den kristna tron, då föraktar man den lika lite som en konstkännare föraktar företeelsen konst.

Men, om man ändå inte begriper, vad gör man då? Erkänner att man inte begriper, eller påstår kanske att alla som anser sig begripa egentligen inte begriper?

Jag skulle rekommendera att man hellre följer med någon kunnig person till galleriet, på en resa till att börja begripa delar av det obegripliga. En upptäcktsresa i det hittills okända!

(Den som inte tycker om modern konst kan i texten ovan ersätta det med fotboll, matlagning, mopeder, eller något annat välbekant för att begripa inläggets poäng)

Annonser
Det här inlägget postades i Civilisationsmognad. Bokmärk permalänken.

Vad tänker du på? Dela med dig!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s