Sverige år 2014

Med anledning av valet 2010, väljer jag att gräva fram ett gammalt inlägg från den 6e november, 2009. Vilka drivkrafter som i varje läge får väljare att flytta sina sympatier varierar kontinuerligt. Sedan inlägget först skrevs har HBT-skräcken visserligen svalnat, men andra inrikes- och utrikeshändelser driver ändå fram samma förväntningar på stabilitet, trygghet och evig högkonjunktur.

Den 21a september, år 2014, är Sverigedemokraterna riksdagens största parti. Det är en tragisk dag för svensk demokrati, en dag då ordinarie riksdagsval dessutom är inställt.

Vad är det som då fört Sverigedemokraterna in i riksdagen som ett stort parti?

Det är en utveckling i två stora steg.

Valet 2010

Första och viktigaste steget sker i valet 2010. Det som då bär SD in i riksdagen blir väljarnas missnöje.

De kristna väljarna kommer helt överge Kristdemokraterna. De kristna väljare som söker ett parti med värderingar utgående från en kristen grund finner inget sådant i Sverige. På samma sätt kommer stora delar av övriga Alliansens väljare att överge sina partier. Detta är till viss del en reaktion på att övriga allianspartier är kapade av ”HBT maffian” – av en obskyr, högljudd liten grupp som får raggen att resa sig på större delen av väljarkåren.

I bakgrunden finns minnet av hur ”fädernas kyrka” svek och skyndade att låsa in sig i samma bastuklubb som de etablerade partierna.

Under tiden fortsätter AFA att förvandla förorter till miniatyrkopior av ett brinnande Beirut. Förvirrade kommunister banar väg för högerpopulismens triumf!

Med upprepade, men framgångsrika mediaspektakel kring Sverigedemokraternas beskrivning av islam som vår tids största hot, cementerar SD lojaliteten hos oerhört många medborgare som fastnat i liknande tankebanor.

Under 2010 fortsätter så SD presentera enkla svar på alla svåra frågor och vinner en vågmästarroll i riksdagsvalet. De vinner sympatier i ett land som präglas av rekordarbetslöshet, extrema klyftor och orättvisor. De etablerade partierna framställer sig allt tydligare som megafoner för udda frågor som inte har någon förankring alls bland väljarna. Alliansen straffas också hårt för införandet av FRA-lagen.

De följande åren blir ett politiskt kaos. De etablerade partierna försöker desperat lappa ihop majoriteter i olika frågor och tävlar samtidigt i att undvika Sverigedemokraterna. Nykommunisterna får till slut hela cirkustältet att kollapsa.

Nyval 2013

Nyval utlyses i förtid på våren 2013.

Den politiska cirkusen under 2010-2013 ger nu Sverigedemokraterna vatten på sin kvarn – de framställer sig som det enda trovärdiga alternativet och lovar att återföra nationen till den sörgårdsidyll landets befolkning upplever sig ha blivit bestulen på under tidigare decennier. SD framställer sig som oskyldiga offer för etablissemangets vägran att respektera tidigare valresultat genom de gångna årens metodiska utfrysning. De etablerade partierna sitter fortsatt fast i pajkastning och marginaliserar sig alltmer. Nykommunister, Centern och Folkpartiet följer Kristdemokraternas tidigare självutplåning och tar sig inte över fyraprocentsspärren.

Det ironiska med hela denna beskrivning är hur frihetstörstande liberaler i olika konstellationer konsekvent fört nationen till ökande ofrihet. Frågan är om min prognos är helt felaktig.

Är fascismens återkomst ett paradigmskifte i Sverige? Vad tror du?

Annonser
Det här inlägget postades i Civilisationsmognad och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Sverige år 2014

 1. Hans Nilsson skriver:

  Detta låter MYCKET bra TYCKER JAG hgoppas det blir
  VERKLIGHET TOPPEN.

 2. Zoltan skriver:

  Välkommen Hans Nilsson,

  Jag har en annan uppfattning om hur konstruktiva ett parti som Sverigedemokraterna egentligen är.

  Men, mig veterligen har vi fortfarande en variant av demokrati och alla bör respektera valresultatet, oavsett resultat.

  Sedan blir det mycket intressant att beskåda hur olika riksdagskonstellationer kommer försöka undvika Sverigedemokraterna – en tragisk komedi. Moderaterna har redan blåst upp flytvästen med grönskimrande Miljöpartister…

  Det blir ett ovanligt spännande val!

 3. Svensk politik är idag lika intressant som fågelskådande. Fåglar kommer och fåglar dör, men rödskäggen består (M eller S; same shit different label). Varför inte slå ihop skiten; SM, så blir det tydligt att böglobyn vunnit. Om SD kommer in i riksdagen blir det tragik, för att ingen vågar ta riktiga frågor på allvar eller utmanat en sån brun sörja. Men vi ska inte sörja i sörjan; när vi kan vara glada åt gladan. 🙂

Vad tänker du på? Dela med dig!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s