Genetisk Gud?

Människor har i alla tider, och i alla kulturer omgett sig med olika föreställningar om Gud.

En av ateismens apostlar, Richard Dawkins, tror att detta beror på olika grader och former av religiös indoktrinering.

En sammanställning, (2009-02-04) i tidskriften New Scientist av några vetenskapliga studier, visar att människan verkar ha en medfödd (genetisk) predisposition för religion. Artikeln utgår självfallet från att Gud inte finns, men ger ändå en mycket intressant bild av vad olika vetenskapsgrenar kommit fram till i dagsläget.

I sammanfattning visar olika studier att människans hjärna är konstruerad för att uppmuntra religiösa och övernaturliga förklaringssätt. Man kan med andra ord säga att det är högst naturligt att tro på Gud! Det är mycket sannolikt, att en grupp isolerade människor skulle utveckla både ett eget språk och en egen religion.

Håll nu hårt i hatten: ateismen är uppenbarligen inte ett naturligt mänskligt förhållningssätt – och alltmer forskning tyder på det. Ingen vetenskapsgren idag kan bevisa, eller motbevisa Guds existens. (Jag tror dock som fysiker att vi en dag kommer tvingas erkänna Guds existens för att förklara upprätthållandet av vårt universum. Notera: ”upprätthållande”, inte enbart delmomentet ”skapande”.)

Men, istället för ändlösa spekulationer får fortsatt forskning ge oss alla en bättre förståelse för religionens upphov och syfte.

Jag hävdar, som i många andra inlägg, att den kristna trons yttersta syfte är att ge oss möjlighet att överleva – något vi uppenbarligen inte klarar av utan Gud (atomvapen, klimatförändringar, gatuvåld, Stalin, Hitler, Pol Pot, etc etc etc). Frågan är ifall vi hinner ta till oss Guds ord, innan det är för sent, både som individer och som art? Fastän den kristna trons fundament är permanent, så utvecklas vår förståelse av tron hela tiden (förutom i de grupper där inga historiska lärdomar ges värde). Vi lär oss kontinuerligt att förstå konsekvenserna av de val vi gör när vi kopplat bort Gud.

Tro och vetenskap ger olika perspektiv på tillvaron, men jag tror att vetenskapen en dag kommer till samma slutsatser som den kristna tron försökt förmedla de senaste 2000 åren – och även då kommer många att vägra acceptera Kristus, av princip.

Annonser
Det här inlägget postades i Katolsk Tro. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Genetisk Gud?

 1. korkteori skriver:

  Hejsan

  Jag har hört att fysiker är de NV personer som har stört risk att tro på en skapare, (intressant inlägg med tanke på att du är fysiker)

  Mycket trevlig artikel att läsa, kort och precist.
  Jag själv är utbildad i biologi och försöker förhålla mig icke-troende vilket inte är lätt. Det verkar som min hjärna vill ha någon sorts tro.

  Jag ser att din artikel är postad i ”katolsk tro” så då måste jag bara fråga hur du ser på Predestinationsläran. Jag själv är övertygad determinist med tanke på LaPlace demon.

  Med vänliga hälsningar
  Robert

 2. korkteori skriver:

  * det skall vara STÖRST risk i första meningen

 3. Zoltan skriver:

  Robert, varmt välkommen!

  Predestination? Vi är fria – vad finns det annars för utrymme för att existera? Med predestination blir allting meningslöst, en sur tvångströja över hela vår existens.

  Du kan med fördel läsa mer om katolska kyrkans syn på predestinationen, i katolska kyrkans encyclopedi, där du hittar ganska tydliga beskrivningar i väldigt många frågor.

  Men, varför inte ge dig hän och följa vår natur? Söka förstå den kristna trons innebörd och konsekvenser? Kan tyvärr inte garantera att detta leder till tro – det är något helt annat…

Vad tänker du på? Dela med dig!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s